Από σήμερα πραγματοποιούνται οι δοκιμές επαναεριοποίησης και έγχυσης φυσικού αερίου στο ΕΣΜΦΑ, από το FSRU Αλεξανδρούπολης, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον ΔΕΣΦΑ «σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ υπ’ αριθμ. Ε-59/2024, κατά παρέκκλιση των εφαρμοστέων, από την εμπορική λειτουργία του Σημείου ΕΣΜΦΑ Αμφιτρίτη, διατάξεων (Απόφαση Ε-35 του Κλάδου Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής) και δεδομένου ότι η επαναεριοποιημένη Ποσότητα ΥΦΑ που παραδίδεται στο Σημείο Εισόδου Αμφιτρίτη για τους σκοπούς δοκιμών καλής λειτουργίας του FSRU, θα εγχυθεί στο ΕΣΜΦΑ με ανομοιόμορφο ωριαίο ρυθμό (εντός Ημέρας), επιτρέπεται στον ΔΕΣΦΑ να περιορίζει την Ημερήσια Ποσότητα Φυσικού Αερίου που παραδίδεται φυσικά στα Σημεία Εισόδου Σιδηροκάστρου και Νέας Μεσημβρίας, σε περίπτωση όπου κατά τη διάρκεια μιας Ημέρας δεν είναι δυνατή η παραλαβή (από το ΕΣΜΦΑ) των ιδιαίτερα υψηλών Ποσοτήτων Φυσικού Αερίου που παραδίδονται σε ωριαία βάση στα βόρεια Σημεία Εισόδου του ΕΣΜΦΑ, ανακοινώνοντας Ημέρα Περιορισμένης Διακίνησης Φυσικού Αερίου. Ο ΔΕΣΦΑ θα προβεί σε κατ΄αναλογία περιορισμό των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αντιστοιχούν σε κάθε Χρήστη».
Σημειώνεται πλέον ότι η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του νέου ΑΣΦΑ αναμένεται να γίνει στις 30 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις προβλεπόμενες αυτοψίες για τη χορήγηση έγκρισης λειτουργίας του έργου «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης» καθώς και του Μετρητικού/Ρυθμιστικού Σταθμού για τη διασύνδεσή του με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου στην περιοχή Αμφιτρίτης.