Η Νότιος Κορέα δήλωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της απόφασης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει υψηλούς δασμούς σε πλυντήρια και ηλιακά πάνελ, που εισάγονται από τη χώρα αλλά και από την Κίνα.
Η αμερικανική πολιτική που προνοεί τιμωρητικούς δασμούς οδήγησε σε αυξημένες αντιδράσεις από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ σε σχέση με τις προστατευτικές πρακτικές του Ντόναλντ Τραμπ.
«Τα τελευταία μέτρα παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ», δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου της Νότιου Κορέας, Κιμ Χιουν – τσονγκ. Οι ταρίφες που επέβαλαν οι ΗΠΑ έχουν επιφέρει ένα βαρύ πλήγμα ιδιαίτερα στους νοτιοκορεατικούς κολοσσούς Samsung Electronics και LG Electronics, οι οποίες μαζί πωλούν μεταξύ 2,5 εκατομμύρια και 3 εκατ. πλυντήρια στις ΗΠΑ, που ισοδυναμεί σε περίπου $1 δισεκατ έσοδα από εξαγωγές. «Η κυβέρνηση θα αντιδράσει ενεργά στην εξάπλωση των μέτρων προστατευτισμού», είπε ο Νοτιοκορεάτης Υπουργός.
Και η Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλιακών πάνελ, αντέδρασε στην κίνηση των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας υπερβολική την κίνηση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτή θα πλήξει το παγκόσμιο εμπόριο στα επηρεαζόμενα προϊόντα.
«Η απόφαση των ΗΠΑ να υιοθετήσουν σκληρότερους δασμούς αυτή τη φορά είναι κατάχρηση των μέτρων εμπορικής θεραπείας», δήλωσε ο Διευθυντής διερεύνησης εμπορικών διαφορών στο κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου, Γουάνγκ Χεγιουν.
«Η υιοθέτηση αυστηρότερων δασμών κατά εισαγόμενων ηλιακών πάνελ και πλυντηρίων δεν είναι μόνο επιζήμια στην υγιή ανάπτυξη των αμερικανικών βιομηχανιών αλλά επιδεινώνει το παγκόσμιο περιβάλλον των σχετικών προϊόντων», δήλωσε ο Γουάνγκ.
Όπως είπε, η Κίνα θα εργαστεί με τα μέλη του ΠΟΕ για να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα νόμιμα συμφέροντά της ως αποτέλεσμα της λανθασμένης απόφασης των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν εισαγωγικούς δασμούς 20% στα πρώτα 1,2 εκατ μεγάλα οικιστικά πλυντήρια το πρώτο έτος και δασμούς 50% στα πλυντήρια πέρα του 1,2 εκατ.
Στα ηλιακά πάνελ, οι εισαγωγικοί δασμοί αρχίσουν από 30% το πρώτο έτος και μειώνονται στο 15% το τέταρτο έτος. Το σύστημα των δασμών επιτρέπει την εισαγωγή ασυναρμολόγητων ηλιακών κυψελών δυναμικότητας 2,4 γιγαβάτ ετησίως χωρίς δασμούς.