Τους λόγους για τους οποίους καθίσταται επιτακτική η προώθηση των επενδύσεων για την επέκταση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σωτήρης Μπράβος, Διευθυντής Εμπορικών Υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ, μιλώντας στο 4ο Power & Gas Forum, στα πλαίσια της Ενότητας 9 με θέμα «Ενεργειακά Δίκτυα και Υποδομές».
Στο πρώτο πάνελ της Ενότητας με τίτλο «Δίκτυα αερίου – Υποδομές που αλλάζουν τη θέση της χώρας στον ενεργειακό χάρτη – Ο ρόλος των FSRU και του υγροποιημένου αερίου» συμμετείχαν επίσης ο κ. Κωστής Σιφναίος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, ο κ. Νικόλαος Σάτρας, Επικεφαλής της Μονάδας Φυσικού Αερίου της Motor Oil – Διώρυγα Gas και ο κ. Γεώργιος Σάτλας, Executive Officer της ICGB (Interconnector Greece-Burlgaria). Την συζήτηση του πάνελ συντόνισε ο κ. Ευάγγελος Κουράκης, Partner, Head of Energy στην KOUTALIDIS LAW FIRM. 
Επιπρόσθετα, ο κ. Μπράβος αναφέρθηκε εκτενώς στην προοπτική της χώρας σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο απαιτεί επενδύσεις από όλους τους stakeholders. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ,το προσεχές διάστημα η εταιρεία θα καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους για την διερεύνηση των αναγκών που δημιουργούνται σε σχέση με την ελληνική αλλά και την περιφερειακή αγορά και εκτίμησε ότι η χώρα μας μπορεί να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στην αγορά της περιοχής στο άμεσο μέλλον. 
Ο κ. Κωστής Σιφναίος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Gastrade, αναφέρθηκε στην σημασία του φυσικού αερίου σήμερα, ενώ ειδική αναφορά έκανε στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλείται να υπηρετήσει η χώρα σε ένα ριζικά διαφορετικό περιβάλλον, συγκριτικά με ορισμένα χρόνια πριν. Επιπρόσθετα, ο κ. Σιφναίος αναφέρθηκε στο υπό ανάπτυξη FSRU της Αλεξανδρούπολης, επιβεβαιώνοντας το ήδη γνωστό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση την μονάδα. Πιο συγκεκριμένα το πλοίο θα παραδοθεί από το ναυπηγείο στις αρχές Νοεμβρίου 2023 και τον ίδιο μήνα αναμένεται να φτάσει στα ελληνικά ύδατα με στόχο η νέα μονάδα να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2024. 
Ο κ. Νικόλαος Σάτρας, επικεφαλής της μονάδας φυσικού αερίου της Motor Oil-Διώρυγα Gas, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία υλοποίηση του FSRU «Διώρυγα Gas» για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Σημείωσε ότι το έργο έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο στρατηγικών επενδύσεων, ενώ τα αποτελέσματα του Market Test, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, επιβεβαίωσαν το αυξημένο ενδιαφέρον της αγοράς τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το 2025. 
Ο κ. Γεώργιος Σάτλας, Executive Officer ICGB, αναφέρθηκε στην σημασία του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, σημειώνοντας ότι ο επονομαζόμενος αγωγός IGB διαθέτει όλη την τελευταία τεχνολογία φυσικού αερίου και παρέχει συνεχώς δημόσια πληροφόρηση για τις ποσότητες που μεταφέρονται με δημοσίευση στην πλατφόρμα του ENTSO-G και στην ιστοσελίδα του αγωγού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο IGB καλύπτει ποσότητες μεγαλύτερες του 1/3 της ετήσιας ζήτησης αερίου της Βουλγαρίας. Μέχρι στιγμής μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία πάνω από 780 εκατ. κ.μ. αερίου, όπως υπογράμμισε ο κ. Σάτλας. 
Στο δεύτερο πάνελ της ίδιας Ενότητας με θέμα «Επέκταση και ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων – Διεθνείς διασυνδέσεις – Ο ρόλος και οι δυνατότητες της αποθήκευσης ενέργειας», παρεμβάσεις έκαναν ο κ. Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ και ο κ. Σταύρος Παπαθανασίου, καθηγητής ΕΜΠ. Την συζήτηση του πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Δεληγιάννης. 
Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης υπογράμμισε την ανάγκη για το ξεμπλοκάρισμα του συστήματος ηλεκτρισμού από τα «βαλτωμένα» έργα ΑΠΕ, ενώ ανέλυσε τις προκλήσεις για τους στόχους που έχουν τεθεί για τη διείσδυση των ΑΠΕ για το 2030. 
Όπως είπε, «έχουμε ήδη φτάσει ήδη σχεδόν στα 11 GW ηλεκτρισμένων έργων ΑΠΕ ενώ οι δεσμευτικές προσφορές ζήτησης έχουν φθάσει συνολικά στα 13-14 GW φτάνοντας αισίως στα 24-25 δεσμευμένου capacity στα ηλεκτρικά δίκτυα. Στον ΑΔΜΗΕ, κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να έχουμε εγκατεστημένη ισχύ στα 28GW μέχρι το 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Ο κ. Μάργαρης συνέχισε αναλύοντας τις προκλήσεις της αγοράς λέγοντας ότι «έχουμε φτάσει στο όριο και πρέπει να είμαστε ειλικρινεις προκειμένου να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα σε συνολικό επίπεδο». 
Ο Σταύρος Παπαθανασίου, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης που στόχο είχε να απαντήσει ποιο είναι το βέλτιστο μείγμα αποθήκευσης σε συνθήκες διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, σε ποσοστό 80%, όπως ορίζει το νέο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ με ορίζοντα το 2030.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, για greenfield ανάπτυξης, το βέλτιστο μείγμα αποθήκευσης περιλαμβάνει συνολικά 2,5 – 3 GW/ 17-21 GWh αποθηκευτικών σταθμών. Συγκεκριμένα, αναφορικά με την αντλησιοταμίευση, το βέλτιστο μέγεθος της τεχνολογίας προσδιορίζεται στα 2000-2500 MW/8-h και αντίστοιχα για τις μπαταρίες έως 1000 MW/2-3h.