Έφτασε η σημαντική στιγμή, δυο μήνες μετά την έναρξη των γεωτρήσεων εντός του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, Λευκωσία και ExxonMobil να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις στους στόχους «Γλαύκος» και «Δελφυνη». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, σύμφωνα με όσα δήλωσε, εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, κυμαίνονται μεταξύ πέντε και οκτώ τρισ. κυβικών ποδιών.
Για τον δεύτερο στόχο «Δελφυνη» ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε πως εντοπίστηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει των αναλύσεων εκτιμάται ότι πρόκειται για ταμιευτήρα αρίστης ποιότητας. «Είμαστε ενθαρρυμένοι από το αποτέλεσμα, θα περάσουμε τους επόμενους μήνες αναλύοντας τα αποτελέσματα», δήλωσε παράλληλα και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, κ. Aspray.
«Θα δούμε και μελλοντικές προοπτικές που αναπτύσσονται», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν αποκλειστεί προτάσεις ακόμη και για μεταφορά φυσικού αερίου μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Οι επόμενοι μήνες θα αφιερωθούν στην ανάλυση δεδομένων. Πρέπει να δούμε πολλαπλούς παράγοντες όπως η ποιότητα», επισήμανε.
«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να μην βρεις κάτι. Είναι επιτυχία που βρήκαμε (…) και δεν υπάρχουν τεμάχια που μπορεί να συναντήσει κανείς με τέτοια ποσότητα. Δεν είμαστε εστιασμένοι στο 10 μόνο, αλλά την ευρύτερη περιοχή. Το 2020 θα συνεχιστούν οι εργασίες. Είναι μια καταπληκτική εξέλιξη για όλη την Κύπρο», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη εντός της ΑΟΖ και τους επόμενους μήνες, όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, θα εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου.
Στα γενικότερα ζητήματα που αφορούν το δυναμικό του τεμαχίου 10, οι δυο γεωτρήσεις έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Από πλευράς εταιρείας αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ερευνητικών γεωτρήσεων.