«Ταξιδεύουμε με την δύναμη της φύσης αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε) και που με την συνεργασία όλων μπορούμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την παραγωγή τους στην Κρήτη».
Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια – εκδήλωση παράδοσης στην Περιφέρεια του νέου εκθεσιακού Μουσείου των (ΑΠΕ) στο κτήριο του υδροηλεκτρικού σταθμού στην λίμνη της Αγυιάς Χανίων.
Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο στο κτήριο του υδροηλεκτρικού που κατασκευάστηκε το 1928 επί δημαρχίας Εμμανουήλ Μουντάκη και εγκαινιάστηκε η λειτουργία του το 1929 από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο.
Το Μουσείο, όπως είπε ο Περιφερειάρχης με εκθέματα τον εξοπλισμό του παλαιού υδροηλεκτρικού σταθμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) είναι χώρος πολιτισμού, ενημέρωσης – εκπαίδευσης και που παράλληλα η περιοχή έχει τις δυνατότητες να έλξει τουριστική επισκεψιμότητα  (Μουσείο, Πάρκο, Υδροβιότοπος) με την συνεργασία των φορέων και την ολοκλήρωση των μελετών και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων.
«Τα έργα ανήκουν στους πολίτες, στην κοινωνία και με την συνεργασία όλων των φορέων μπορούμε ενωμένοι να επιτύχουμε πολλά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης δίδοντας συγχαρητήρια για την υλοποίηση του Μουσείου στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, στην ΔΕΗ, στην Αυτοδιοίκηση και στον πρώην Νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη επί των ημερών του οποίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη διάσωση και ανάδειξη του χώρου στην Αγυιά.
Στην τελετή παράδοσης στην Περιφέρεια από την ΔΕΗ της έναρξης λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου των ΑΠΕ, τελέστηκε Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμάσκηνο παρουσία Αρχών, Περιφερειάρχη – Αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, της ηγεσίας της ΔΕΗ, εκπροσώπων φορέων, πολιτών.
Για την χρησιμότητα των ΑΠΕ και την σημαντικότητα, τον ρόλο του εκθεσιακού Μουσείου μίλησαν παράλληλα με τον κ. Αρναουτάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ηλίας Μοναχολιάς, ο τέως Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης.
Οι κ.κ. Παναγιωτάκης, Μοναχολιάς ευχαρίστησαν την Περιφέρεια για την συνεργασία στην υλοποίηση του Μουσείου αλλά και στην Ενεργειακή ανάπτυξη του νησιού, τονίζοντας ότι από την ΔΕΗ γίνεται ορθολογική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, τις ανανεώσιμες πηγές, ενώ εφαρμόζονται οι σύγχρονες τεχνολογίες, και «ευθυγραμμιζόμαστε με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, ενισχύουμε τις προσπάθειες μας για αύξηση της ενεργειακής μας αποδοτικότητας».
Τα εγκαίνια του εκθεσιακού Μουσείου έγιναν από τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ με την συμμετοχή των θεσμικών εκπροσώπων και ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο από τον Στέλιο Ροντήρη Δ/ντη μικρών υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Ο εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει, όπως είπε, προβολή των ΑΠΕ βιομάζα, υδροηλεκτρική ενέργεια ,ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία και αιολική ενέργεια. Επίσης σύμφωνα με τις αναφορές των ομιλητών ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός της Αγυιάς κατασκευάστηκε το 1928 από τον Δήμο Χανίων, επί δημαρχίας Εμμανουήλ Μουντάκη, στον ταμιευτήρα των πηγών της περιοχής και εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουλίου 1929 από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.
Από το 1950 μέχρι και την παύση της λειτουργίας του, στα τέλη της δεκαετίας του 70, είχε ενσωματωθεί στο δίκτυο της ΔΕΗ παράγοντας ρεύμα και σήμερα μετατράπηκε σε ένα μοναδικό μουσείο στο είδος του.