Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), αύξηση την αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού αργού των ΗΠΑ αναμένεται τα επόμενα πέντε χρόνια, καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ και οδηγώντας τη χώρα, μία από τους μεγαλύτερους εισαγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, πιο κοντά στην αυτάρκεια.
H συμφωνία του 2017 ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και άλλους πετρελαιοπαραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για μείωση της παραγωγής βελτίωσε τις προοπτικές για άλλους παραγωγούς καθώς οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.
Ως αποτέλεσμα αυτού, η αμερικανική παραγωγή αργού άρχισε να αυξάνεται και πάλι σημαντικά την προηγούμενη χρονιά και αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 12,1 εκατ. μέχρι το 2023. Η παραγωγή υγρών φυσικού αερίου ( NGL) θα αυξηθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα για να φθάσει τα 4,7 εκατ. μέχρι το 2023.
Με τη συνολική αμερικανική παραγωγή υγρών καυσίμων να αναμένεται να φθάσει σχεδόν τα 17 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023, από τα 13,2 εκατ. το 2017, οι ΗΠΑ θα είναι μακράν ο κορυφαίος παραγωγός του κόσμου.
«Οι ΗΠΑ αναμένεται να αφήσουν το στίγμα τους στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου τα επόμενα πέντε χρόνια» ανέφερε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της IEA, στην έκθεση μεσοπρόθεσμων προβλέψεων του οργανισμού.