Ιαπωνικοί μπελάδες λόγω… ενέργειαςΟι τιμές της ενέργειας φέρνουν ελλείμματα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας. Η ιαπωνική οικονομία κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα της τάξης των 9,6 δισ. δολαρίων, καθώς οι εισαγωγές της αυξήθηκαν κατά 8,5% τον περασμένο μήνα. Οι δαπάνες για αγορές πετρελαίου αυξήθηκαν 35,6%, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 6,7%, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι εισαγωγές ενέργειας (πετρέλαιο και LNG) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλωσαν μετά το πυρηνικό ατύχημα στο σταθμό Fukushima Daiichi τον Μάρτιο του 2011. Πλέον μόνο δύο από τους 43 αντιδραστήρες της χώρας βρίσκονται σε λειτουργία.
Πάντως, οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα στοιχεία αυτά δεν αντανακλούν την προσδοκία για βελτίωση της δομής της ιαπωνικής οικονομίας, καθώς όπως επισημαίνουν η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να είναι υποτονική. Όπως όλα δείχνουν, λένε, παρά τις προσπάθειες που κάνει ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο.
Σημειώνεται ότι για περισσότερο από τέσσερα χρόνια εφαρμόζεται μία πολιτική αύξησης των δαπανών, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το μίγμα αυτό όμως δεν φαίνεται αρκετό για να σπάσει το αποπληθωριστικό σπιράλ που πλήττει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Πρόσφατα, η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το επόμενο έτος αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψη της που ήταν 1,3%. Παρά την πιο αισιόδοξη προοπτική, οι εκτιμήσεις υπολείπονται του στόχου για ανάπτυξη 2% που είχε τεθεί τον Απρίλιο του 2013, όταν ξεκίνησε η επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και την τόνωση της οικονομίας.

Πηγές: www.Premium.paratiritis.gr – www.euro2day.gr