Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Πολωνική κυβέρνηση το σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, στα πολωνικά ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του offshoreWIND.biz, η διαδικασία της διαβούλευσης αναμένεται να κρατήσει 30 μέρες, μετά και την έναρξή της, ήτοι στις 15 Ιανουαρίου.
Το προκαταρκτικό σχέδιο με τίτλο «Ο κανονισμός για την προώθηση της ηλεκτροπαραγωγής από υπεράκτια αιολικά πάρκα», εξειδικεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προετοιμασία και την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα, καθώς, επίσης, εισαγάγει μηχανισμούς και εργαλεία υποστήριξης για την καλύτερη εξυπηρέτηση της εν λόγω μορφής παραγωγής ηλεκτροπαραγωγής.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει το σχέδιο, η δημοπρατούμενη ισχύς που θα παραχωρηθεί για την εκτέλεση νέων έργων έως το 2022, προσδιορίζεται στα μέχρι 4.6 GW.
Επιπρόσθετα, προβλέπεται να δρομολογηθούν και άλλες δημοπρασίες, και συγκεκριμένα: 2023 (500MW), 2025 (2.5GW), 2027 (2.5GW) και το 2028, αν και εφόσον δεν καλυφθεί το σύνολο της δημοπρατούμενης ισχύος του τελευταίου διαγωνισμού, δηλαδή, του 2027. Παράλληλα, τα επιλεγόμενα έργα θα τύχουν επιδοτήσεων για μια χρονική περίοδο διάρκειας 25 ετών.
Τέλος, να θυμίσουμε ότι στα τέλη του 2018, η Πολωνία δημοσιοποίησε τα εθνικά της σχέδια, με σκοπό την ανάπτυξη έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 8 GW στην Βαλτική Θάλασσα, με χρονικό ορίζοντα το έτος 2035.