Στα χέρια της Κομισιόν βρίσκεται πλέον η τύχη της ΔΕΗ μετά και το ναυάγιο στην υπόθεση «λιγνίτης» και ενώ το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας αναζητά από χθες τη λύση της επόμενης ημέρας.
Ακόμη και στη περίπτωση που η Μυτιληναίος καταθέσει σήμερα βελτιωμένη προσφορά για τη μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη ΔΕΗ, η υποχρέωση της χώρας έναντι της Κομισιόν δεν θα έχει εκπληρωθεί.
Το γεγονός ότι παρέμειναν στα αζήτητα οι δύο μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, σημαίνει ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του διαγωνισμού να μειωθεί κατά 35,6% το μερίδιο της επιχείρησης στην αγορά λιγνίτη, με βάση τη συμφωνία Αθήνας- Βρυξελλών, που συντάχθηκε κατ’ εφαρμογή της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου.
Είναι προφανές ότι η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται με την πώληση της Μελίτης, για την οποία άλλωστε η προχθεσινή προσφορά της Μυτιληναίος λέγεται πως ήταν αρκετές φορές κάτω από το εύλογο τίμημα που προσδιόρισε ο ανεξάρτητος αποτιμητής.
Το ερώτημα επομένως που απασχολεί τις τελευταίες ώρες τη κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ είναι κατά πόσο η Κομισιόν θα ανοίξει άμεσα τη συζήτηση για το εναλλακτικό μέτρο της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων ή λόγω των επικείμενων Ευρωεκλογών, θα αφήσει την παρέμβασή της για μετά το Μάιο.
Το περιβάλλον πάντως του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη δεν κρύβει την ανησυχία του, γι’ αυτό και διαμηνύει πως η πώληση «νερών» αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον ίδιο και τη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμη και στο «φιλόδοξο» σενάριο πώλησης της Μελίτης, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με τη Κομισιόν θα παραμείνουν ορθάνοιχτοι, γι’ αυτό, και όπως λένε, το υπουργείο εξετάζει ήδη εναλλακτικά σενάρια για την επόμενη ημέρα, που σε καμία ωστόσο περίπτωση, δεν περιλαμβάνουν «νερά».
Τέτοια σενάρια αφορούν την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις ίδιες λιγνιτικές μονάδες, εφόσον ο τωρινός κηρυχθεί άγονος, με βελτιωμένους όρους, παρόμοιους με εκείνους που είχαν θέσει οι επενδυτές που είτε κατέθεσαν προσφορά υπό όρους, όπως η κοινοπραξία Sev.en Energy-ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, είτε δεν προσήλθαν καθόλου στην τελική φάση, δηλαδή το σχήμα Κοπελούζος- CHN Energy.
Οι όροι αφορούσαν τη μείωση του προσωπικού των προς πώληση μονάδων κατά 50%, δηλαδή κατά 600 και πλέον άτομα (σε σύνολο 1.250), και όχι μόνο κατά 400 όπως έκανε η ΔΕΗ, την ύπαρξη ενός μηχανισμού επιμερισμού ζημιών-κερδών των μονάδων μεταξύ αγοραστή και πωλητή για κάποια χρόνια μετά την απόκτησή τους, κ.λπ.
Αιχμές από ΥΠΕΝ στον Παναγιωτάκη
Το εύλογο βέβαια ερώτημα εδώ είναι, για ποιο λόγο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των παραπάνω σε ένα νέο, επαναληπτικό διαγωνισμό, όταν δεν ικανοποιήθηκαν στον τωρινό. Αν και πραγματική απάντηση δεν υπάρχει, πηγές του ΥΠΕΝ φωτογραφίζουν ως υπεύθυνο για την αποτυχία τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκη, υποστηρίζοντας ότι με τη συνολική του στάση και με δηλώσεις τύπου «η ΔΕΗ πουλάει, αλλά δεν ξεπουλάει», υπονόμευσε το διαγωνισμό, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως το υπουργείο εξετάζει σοβαρά να διεξάγει άλλος φορέας τον επαναληπτικό διαγωνισμό, και όχι η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού.
Αν και όλα αυτά μοιάζουν ανεδαφικά και δείχνουν περισσότερο την αμηχανία της κυβερνησης μπροστά στο ναυάγιο, παρά ένα επεξεργασμένο «Plan B», εντούτοις το μόνο βέβαιο είναι ότι το υπουργείο θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα πως θα κινηθεί, δίχως περιθώρια για κωλυσιεργία.
Το ίδιο μπορεί να ήθελε να παίξει «καθυστερήσεις», ωστόσο το εγχείρημα πώλησης του 35,6% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ αποτελούσε και αποτελεί μια από τις εκκρεμότητες της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η αποτυχία του διαγωνισμού θα μπορούσε να επηρεάσει, μαζί με άλλες υποχρεώσεις που καθυστερούν, την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών ύψους 750 εκατ ευρώ των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs).
Τα σχετικά καμπανάκια είχαν χτυπήσει κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων και των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι είχαν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τύχη του διαγωνισμού της ΔΕΗ, όπως και για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο ρεύμα, που επίσης καρκινοβατεί, και βρίσκεται εκτός των συμφωνηθέτνων μνημονιακών στόχων.
Το χειρότερο μάλιστα για τη κυβέρνηση σενάριο θα ήταν, να δουν οι δανειστές ως «πακέτο» το ναυάγιο του διαγωνισμού για τους λιγνίτες με το αργό άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο ρεύμα, και να ζητήσουν μια κοινή λύση και στα δύο θέματα.
Σε αυτό το σημείο κάποιοι θυμίζουν με νόημα ότι εδώ και μήνες εκκρεμεί και η έρευνα που διεξάγει η DG Comp σχετικά με τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων και μονάδων της ΔΕΗ, μετά από την «έφοδο» που είχαν κάνει απροειδοποίητα στελέχη της, το 2017, στα γραφεία της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού και του ΑΔΜΗΕ.

Γράφει ο Γιώργος Φιντικάκης – Πηγή: liberal.gr