Ισχυρό μήνυμα ότι η βιομηχανία διεκδικεί τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού με άρση των υφιστάμενων στρεβλώσεων, έστειλαν χθες στις Βρυξέλλες οι ενεργοβόροι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας.
Συγκεκριμένα, με παρέμβασή του στο Politico, το μέλος του προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ Α. Κοντολέων, υπογραμμίζει τη σθεναρή υποστήριξη της βιομηχανίας στη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς, καθώς όπως επισημαίνει η έλλειψη ανταγωνισμού και οι υπερβολική ρύθμιση της αγοράς έχουν οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Στην ίδια παρέμβασή ωστόσο ο κ. Κοντολέων, ασκεί κριτική για τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά και για τον τρόπο που σχεδιάζεται το νέο μοντέλο λειτουργίας της κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως επισημαίνει με τις νέες ρυθμίσεις διατηρούνται στρεβλώσεις και μπαίνουν εμπόδια στην ενοποίηση της ελληνικής με τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού.
Όπως μαρτυρά και η παρέμβαση της ΕΒΙΚΕΝ στο Politico, η ενεργοβόρος βιομηχανία εμφανίζεται αμετακίνητη στην αντίθεσή της απέναντι σε συγκεκριμένα μέτρα και προβλέψεις του νέου σχεδιασμού, που θεωρεί ότι, ακόμη και ως μεταβατικές διατάξεις, εμποδίζουν την ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς.
Το κυριότερο μέτρο στο οποίο αντιτίθεται η ΕΒΙΚΕΝ, όπως αναφέρει το μέλος του προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ αφορά στη διατήρηση της ρύθμισης της επιβολής ελάχιστου ορίου στις προσφορές των παραγωγών, που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στην προημερήσια αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΒΙΚΕΝ έχει τοποθετηθεί με δριμύτητα εναντίον της επιβολής ελάχιστου ορίου στις προσφορές και στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει διενεργηθεί από το λειτουργό της αγοράς και από τη ΡΑΕ ενόψει των αλλαγών.
Σημειώνεται ότι στη νέα παρέμβαση ασκείται έντονη κριτική για τη διαδικασία της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, που όπως αναφέρει ο κ. Κοντολέων, υπονομεύεται από εκείνες τις πλευρές που επιθυμούν να δουν να παρατείνονται και στο μέλλον οι σημερινές στρεβλώσεις. Επίσης ασκείται κριτική για το γεγονός ότι η ΡΑΕ δεν έχει παρέμβει για το θέμα.
Να σημειωθεί τέλος ότι η κίνηση της ΕΒΙΚΕΝ αποτελεί μια ακόμη σαφή ένδειξη, ότι οι ενεργοβόροι καταναλωτές θεωρούν το συγκεκριμένο θέμα ως μείζον ενόψει των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν για το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς. Το γεγονός δε ότι η διαφωνία τους καταγράφεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί δείγμα των προθέσεών της να μην διαπραγματευτεί και να μην αποδεχθεί αποφάσεις που θεωρεί ότι οδηγούν σε διατήρηση στεβλώσεων που επηρεάζουν αρνητικά το κόστος ενέργειας και υπονομεύουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr