Την υπογραφή συμφωνίας με την Methanex για την προμήθεια οξυγόνου, αζώτου και σχετικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο έργου που προβλέπει την επέκταση της μονάδας παραγωγής μεθανόλης της Methanex στο Geismar (Λουϊζιάνα), ανακοίνωσε η Air Liquide.
Για να καλύψει τις ανάγκες της Methanex καθώς και των υπόλοιπων πελατών της στη βιομηχανική περιοχή από το Geismar ως το Baton Rouge, η Air Liquide θα επενδύσει περισσότερα από 270 εκατομμύρια δολάρια σε δύο νέες μεγάλες Μονάδες Διαχωρισμού Αέρα (ASU) και σε υποδομές που συνδέονται με το σύστημα αγωγών «Mississippi River Pipeline», αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγική της ικανότητα στην περιοχή των ακτών του Κόλπου των ΗΠΑ.
Για να υποστηρίξει τις ποσότητες οξυγόνου και αζώτου που απαιτούνται στην τρίτη μονάδα μεθανόλης της Methanex στο Geismar, καθώς και σε άλλους πελάτες κατά μήκος του δικτύου αγωγών «Mississippi River Pipeline», η Air Liquide θα κατασκευάσει δύο νέες μονάδες διαχωρισμού αέρα.
Με αυτές τις δύο ASU, η κάθε μία από τις οποίες θα έχει δυναμικότητα 2.500 τόνων οξυγόνου ημερησίως, η Air Liquide θα μπορέσει να αυξήσει πάνω από 25% την ποσότητα που μεταφέρεται από το συγκεκριμένο δίκτυο αγωγών.
Η συμφωνία με την Methanex ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Air Liquide στην περιοχή των ακτών του Κόλπου των Η.Π.Α. και ιδιαίτερα στη βιομηχανική λεκάνη μεταξύ Geismar και Baton Rouge, που έχει μεγάλη δυναμική. Οι νέες μονάδες διαχωρισμού αέρα αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν στα μέσα του 2022 για να υποστηρίξουν την παραγωγή μεθανόλης από την Methanex.
Η επένδυση αυτή επίσης ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της Air Liquide σε μια μεγάλη βιομηχανική περιοχή, καθώς θα εκσυγχρονιστούν οι υποδομές της και παράλληλα θα αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση. Παράλληλα, θα μειωθεί και το αποτύπωμα άνθρακα των δραστηριοτήτων της, επιβεβαιώνοντας τους στόχους που έχει δεσμευτεί να πιάσει ο Όμιλος μέχρι το 2025 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Michael J. Graff, Αντιπρόεδρος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Air Liquide, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που ένας παγκόσμιος ηγέτης όπως η Methanex μας δείχνει για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη της, και δεσμευόμαστε στην εξασφάλιση επιχειρησιακής αριστείας μέσα από την παροχή ασφαλών και αξιόπιστων διαδικασιών εφοδιασμού. Η σημαντική αυτή επένδυσή που πραγματοποιούμε για να στηρίξουμε τη νέα προσπάθεια της Methanex, ενισχύει τις υποδομές μας στη βιομηχανική περιοχή του Geismar, αποδεικνύει τη δέσμευσή μας τόσο για τη βελτίωση της συνολικής ενεργειακής απόδοσης όσο και για την ενίσχυση της ποιότητας της συνεργασίας μας με τους πελάτες μας στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των αναγκών τους, και, τέλος, καταδεικνύει την πίστη μας στις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της βιομηχανίας στον Κόλπο του Μεξικού».