Μια συμφωνία «μαμούθ» ύψους 20,7 δισ. δολαρίων υπέγραψαν έξι μεγάλες διεθνείς εταιρείες με την Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία που υπογράφεται μέσα στο 2020, με την σύσταση κοινοπραξίας από κάποιους από τους μεγαλύτερους διεθνείς «παίχτες» της πετρελαϊκής αγοράς.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο όμιλος θα επενδύσει 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει μερίδιο 49% σε μια νεοσυσταθείσα θυγατρική, ADNOC Gas Pipeline Assets, με δικαιώματα μίσθωσης 38 αγωγών. Η ADNOC θα κατέχει το πλειοψηφικό ποσοστό του 51% και θα διατηρήσει την κυριότητα των αγωγών ενώ θα διαχειρίζεται και τις δραστηριότητες και θα παραμένει υπεύθυνη για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Είναι η μοναδική μεγάλη επένδυση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή και η μεγαλύτερη στον κόσμο το 2020, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι.
Η συμφωνία αποτελεί μέρος της στρατηγικής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της.
Οι έξι εταιρείες που εμπλέκονται είναι οι Global Infrastructure Partners, η Brookfield Asset Management, το κρατικό ταμείο πλούτου της Σιγκαπούρης, η GIC, το Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Σχολείων του Οντάριο, η NH Investment & Securities και η Snam.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ολοκληρώσαμε αυτήν τη συμφωνία και για άλλη μια φορά συνεργαζόμαστε με μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες υποοδμών και θεσμικούς επενδυτές», δήλωσε ο Sultan alJaber, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ADNOC και υπουργός κράτους των ΗΑΕ.
Ο Al-Jaber είπε ότι «η συμφωνία θα επιτρέψει στην ADNOC να επανεπενδύσει υπεύθυνα και να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες που έχουν υψηλότερες αποδόσεις».

Πηγή: insider.gr με πληροφορίες από το CNBC