Την δυνατότητα κατασκευής περισσότερων αιολικών πάρκων επεσήμανε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) με αφορμή την Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
«Ευθύνη της Πολιτείας τώρα, να γεμίσει τη νέα διασύνδεση των Κυκλάδων με άφθονη καθαρή ενέργεια από νέα αιολικά πάρκα. Θα μεγιστοποιήσει έτσι το όφελος του σημαντικού αυτού έργου στην ανάπτυξη, την απασχόληση, το περιβάλλον και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε σχετικά η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Κατά τα εγκαίνια της νέας διασύνδεσης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «οι διασυνδέσεις αυτές σηματοδοτούν μια νέα εποχή σημαντικών επενδύσεων που θα αποτελέσουν αναπτυξιακό πυλώνα όχι μόνο για τον ενεργειακό τομέα, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή με ορίζοντα το 2030, σημειώνοντας πως το έργο συμβάλλει τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στην ενίσχυση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Σημείωσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, τα κτίρια κ.λ.π. είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να γίνει ο μεγάλος μετασχηματισμός τα επόμενα 10- 15 χρόνια. Σε ό, τι αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ, επισήμανε ότι θα γίνει με λελογισμένο τρόπο και στην κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η θέσπιση του ειδικού χωροταξικού των ΑΠΕ. Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μας μείγματος βασίζεται στην ανάπτυξη των διασυνδέσεων και αποτελεί υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενεές, υπογράμμισε ο υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοπόρο εργαλείο αποτελεί ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων με τους καταναλωτές να έχουν κεντρικό, ενεργό ρόλο.