Σχεδόν μία στις πέντε πωλήσεις οχημάτων που πραγματοποιήθηκαν στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους αφορούσαν σε ηλεκτροκίνητα μοντέλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ACEA, το 19% των συνολικών πωλήσεων οχημάτων στην ΕΕ αφορούσε σε ηλεκτρικά οχήματα, καθώς η συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της, την στιγμή που οι πωλήσεις των μοντέλων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα συνέχισαν την πτωτική τους πορεία.
Όπως αναφέρει η έκθεση της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων -η οποία εκπροσωπεί ορισμένες από τις κορυφαίες βιομηχανίες κατασκευής αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων-, οι πωλήσεις των μοντέλων που λειτουργούν με ηλεκτρικές μπαταρίες αυξήθηκαν κατά 57% στις 212.000, ενώ αντίστοιχα οι πωλήσεις των plug-in hybrid μοντέλων αυξήθηκαν στο γ’ τρίμηνο κατά 43% στις 197.000.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων οχημάτων σημείωσαν κάμψη κατά 35%, παρά το γεγονός πως εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 40% των συνολικών πωλήσεων, ενώ οι πωλήσεις των ντιζελοκίνητων μοντέλων μειώθηκαν στο γ’ τρίμηνο κατά 50%.
Σημειώνεται, πως λιγότερο από 10 χρόνια πριν, οι πωλήσεις ντιζελοκίνητων οχημάτων αντιπροσώπευαν σχεδόν το 50% του συνόλου των πωλήσεων στα κράτη – μέλη της ΕΕ ντιζελοκίνητα οχήματα, ποσοστό που κατά το γ’ τρίμηνο του έτους μειώθηκε στο 18%.
Όπως αναφέρει το Reuters, η σημαντική αύξηση του μεριδίου των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην ευρωπαϊκή αγορά, πιθανότατα συνδέεται με τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους καταναλωτές, σε μία προσπάθεια στροφής σε πιο «πράσινες» λύσεις, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ευρωπαϊκής ηγεσίας για μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: insider.gr