Με το χρόνο να πιέζει την κυβέρνηση για το κλείσιμο των 16 μετα-μνημονιακών δεσμεύσεων, στη βάση των οποίων θα εκταμιευτεί η δόση των περίπου 1 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Πρόκειται για μία από τις βασικές εκκρεμότητες και στην οδό Μεσογείων επείγονται να έχει δρομολογηθεί η επίλυση της προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή με την καταβολή της δόσης.
Το υπουργείο στις διαπραγματεύσεις με τη DG COMP επιμένει και φαίνεται πως οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών έχουν αποδεχτεί να μην αλλάξει ο φάκελος των μονάδων που πωλούνται, αλλά και να μην ανοίξει ζήτημα πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών.
Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται πια στο πως θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη του διαγωνισμού και άρα τι μπορεί να συμβεί προκειμένου να προκύψουν προσφορές.
Έτσι οι πτυχές που εξετάζονται είναι τρεις:
  1. Η ανάθεση της διενέργειας του διαγωνισμού σετρίτο φορέα με απόφαση και επιλογή της DG Comp. Πρόκειται για θέμα που έχει βάλει το υπουργείο ΠΕΝ, καθώς προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο πηγές σημειώνουν ότι αυτή η λύση θεωρείται το ύστατο μέσο.
  2. Η συνέχιση του ίδιου διαγωνισμού, είναι ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζουν οι εμπλεκόμενες πλευρές με αλλαγή των όρων του SPA και στη λογική της ικανοποίησης αιτημάτων που είχαν θέσει οι υποψήφιοι επενδυτές. Ωστόσο στο σημείο αυτό υπάρχουν τα εξής ζητήματα. Ποιοι επενδυτές δικαιούνται να προσέλθουν σε συζητήσεις; Οι δύο τελικοί διεκδικητές εκ των οποίων, όμως ο ένας είχε υποβάλει πρόταση υπό αιρέσεις ή ο δεύτερος που έδωσε προσφορά υπό τους όρους του διαγωνισμού; Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ ζήτησε από τη «Μυτιληναίος»βελτιωτική προσφορά και όχι από την κοινοπραξία «Sev.En Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ».
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται να υπάρξουν δικαστικές προσφυγές σε βάρος του διαγωνισμού όχι μόνο από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία αλλά π.χ. και από τα υπόλοιπα επενδυτικά σχήματα που είχαν μπει στο data room και ήταν και στη φάση των διαπραγματεύσεων του SPA. Άρα αν επιλεχθεί αυτή η λύση θα πρόκειται για μία διαδικασία η οποία δεν θα είναι νομικά θωρακισμένη.
  1. Το τρίτο σενάριο είναιη επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού των λιγνιτικών μονάδων απευθύνοντας εκ νέου πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ωστόσο αυτή η διαδικασία θα κρατήσει σε μάκρος και έχει υψηλά ρίσκα, με δεδομένη και την προεκλογική περίοδο.
Από την πλευρά του υπουργείου ΠΕΝ οι προθέσεις είναι το θέμα να κλείσει το ταχύτερο ή εν πάσει περιπτώσει μέχρι τη σύνταξη της δεύτερης έκθεσης αξιολόγησης να υπάρχει έκβαση που να δείχνει την εκπλήρωση της δέσμευσης.   

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: euro2day.gr