Θέση στη νέα δυναμική αγορά του ενεργειακού τομέα, την αποθήκευση ενέργειας, διεκδικεί να λάβει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες». Κι ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει αυτήν την περίοδο το θεσμικό πλαίσιο για την τιμολόγηση και τη ρύθμιση της σχετικής αγοράς με σκοπό να το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, η θυγατρική της ΔΕH προχώρησε στη διεκδίκηση έργων αποθήκευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οκτώ αιτήσεις αδειοδότησης για συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1 GW (Γιγαβάτ).
Η χωρητικότητά τους, κατά τις ίδιες πηγές, ανέρχεται στις 3 GWh (Γιγαβατώρες), ενώ στο ενδεχόμενο που αναπτυχθούν πλήρως οι μπαταρίες το ύψος της επένδυσης μπορεί να φτάσει και τα 800 εκατ. ευρώ. Τα συστήματα αποθήκευσης αναμένεται να εγκατασταθούν στα λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ, της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Πηγές αναφέρουν ότι σκοπός της εισόδου της ΔΕH ΑΝ. έχει να κάνει αφενός για την αποθήκευση ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά που θα αναπτύξει στις λιγνιτικές περιοχές αλλά και από το σύστημα ηλεκτροδότησης. Στη συνέχεια την ενέργεια αυτή θα τη διαθέτει στην αγορά.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: euro2day.gr