«Μεγάλο στοίχημα για εμάς αποτελεί η υλοποίηση του έργου των ‘έξυπνων’ νησιών, με διείσδυση ΑΠΕ που θα ξεπερνάει το 50-60%. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, με σημαντικές τεχνικές προκλήσεις και ιδιαίτερα θετική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο θα λειτουργήσει και ως πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο να επεκταθεί σε περισσότερα ΜΔΝ».
Αυτά δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), Νίκος Χατζηαργυρίου, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη των δικτύων ώστε να μεγιστοποιηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ σε ολόκληρη τη χώρα είναι βασική προτεραιότητα του Διαχειριστή.
«Πρέπει να τονίσω ότι ειδικά τα νησιά μας, αποτελούν το καλύτερο πεδίο εφαρμογής της στρατηγικής μας για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των ΑΠΕ. Τα μη διασυνεδεμένα νησιά, παρουσιάζουν εξαιρετικές προοπτικές για την ανάπτυξη των ΑΠΕ λόγω του διατιθέμενου πολύ υψηλού δυναμικού ανέμου και ηλιακής ακτινοβολίας. Ο ΔΕΔΔΗΕ, ως υπεύθυνος για την ασφάλεια και ποιότητα λειτουργίας των νησιών, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί όλα τα απαραίτητα έργα για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής τους και την ομαλή λειτουργία της αγοράς τους, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στη μεγιστοποίηση της συμμετοχής της ενέργειας από ΑΠΕ στα ηλεκτρικά συστήματα των νησιών μας», τόνισε.
Παράλληλα, μιλώντας στην εκδήλωση European Utility Week 2017, ο κ. Χατζηαργυρίου επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή, το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης έφθασε στιγμιαία (στις 5 Μαρτίου 2013, ώρα 2 -3 μ.μ.) το 60%.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη επίδοση καταγράφηκε συνθήκες ηλιοφάνειας και χαμηλής ζήτησης, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν επέβαλαν τη χρήση κλιματιστικών ούτε υπήρχε υψηλή κατανάλωση από τουριστικές μονάδες.
Στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα, η Κρήτη και λόγω μεγέθους θεωρείται ως «μαύρη τρύπα», τόσο περιβαλλοντικά (καθώς η παραγωγή ενέργειας στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στο πετρέλαιο) όσο και οικονομικά, αφού το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής που συνεπάγεται η χρήση του πετρελαίου αντιπροσωπεύει ένα ποσό της τάξης των €400 εκατ. ευρώ το χρόνο (στοιχεία Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το 2012-2013) ή περίπου το μισό κονδύλι για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που καλύπτουν οι καταναλωτές όλης της χώρας μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού.
Παρόλα αυτά υπήρξε μία στιγμή κατά την οποία η Κρήτη ανταγωνίστηκε σε περιβαλλοντικές επιδόσεις τις πιο «πράσινες» περιοχές του κόσμου, γεγονός που δείχνει τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν για τις ανανεώσιμες πηγές τόσο στην Κρήτη, όσο και συνολικά στα νησιά, καθώς δημιουργούνται σταδιακά οι προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα με υποβρύχια καλώδια, που θα επιτρέψουν την απορρόφηση της ανανεώσιμης ενέργειας από το σύστημα και κατά συνέπεια την ανάπτυξη περισσότερων και μεγαλύτερων μονάδων ΑΠΕ στα νησιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ