Η βρετανική εταιρεία πετρελαίου BP Plc και αμερικανικη εταιρεία commodities Bunge Ltd  ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για τη συνδυασμένη λειτουργία της ζάχαρης και της αιθανόλης στη Βραζιλία, δημιουργώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο επεξεργαστή ζαχαροκάλαμου στον κόσμο.
Η 50-50 κοινοπραξία BP Bunge Bioenergia, η οποίο θα διαχειρίζεται 11 μονάδες σε πέντε κράτη της Βραζιλίας, με συνολική ικανότητα να συνθλίβει 32 εκατομμύρια τόνους ζαχαροκάλαμου ετησίως, θα κατατάσσεται μόνο πίσω από την εταιρεία Raízen, κοινή επιχείρηση μεταξύ της Royal Dutch Shell Plc και της βραζιλιάνικης ενέργειας ομάδα Cosan SA, όπως αναφέρει το Reuters.
Όταν η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, η συνδυασμένη ομάδα διατηρούσε την τρίτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων μεταποιητών παγκοσμίως, αλλά από τότε η Biosev, η μονάδα ζάχαρης και αιθανόλης που ελέγχεται από την εταιρεία Louis Dreyfus, μείωσε τη σύνθλιψή της, Βορειοανατολικά της Βραζιλίας.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας σημαίνει ότι η BP και η Bunge απέκτησαν όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις κανονιστικών ρυθμίσεων. Αυτό επιτρέπει και στις δύο εταιρείες να συγκεντρώσουν προσωπικό και να αρχίσουν να σχεδιάζουν από κοινού την επόμενη βραζιλιάνικη εποχή ζαχαροκάλαμου που ξεκινά τον Απρίλιο.
Η Βραζιλία ολοκληρώνει την επεξεργασία για την τρέχουσα σεζόν, με τα περισσότερα ελαιοτριβεία να τελειώνουν ήδη τις εργασίες σύνθλιψης ζαχαροκάλαμου.
Η Bunge θα λάβει έσοδα ύψους 775 εκατομμυρίων δολαρίων από τη συμφωνία, εκ των οποίων 700 εκατομμύρια δολάρια είναι το χρέος του Bunge που θα αναλάβει η κοινοπραξία.
Η Bunge δήλωσε ότι το χρέος για μη προσφυγή οργανώθηκε από συνδικάτο τραπεζών υπό την αιγίδα της Sumitomo Mitsui Banking Corporation, της ABN Amro Bank NV και της ING Bank NV. Η Itaú BBA της Βραζιλίας ενεργούσε ως οικονομικός σύμβουλος του Bunge και ο Lefosse Advogados ενεργούσε ως νομικός σύμβουλος.

Η νέα κοινοπραξία θα εστίαση στην αιθανόλη, καθώς η ζήτηση για βιοκαύσιμα στη Βραζιλία έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και ένα νέο ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την προώθηση της χρήσης βιοκαυσίμων ξεκινά το επόμενο έτος.
«Τα βιοκαύσιμα αποτελούν όλο και πιο σημαντικό συστατικό του ενεργειακού συστήματος χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο Mario Lindenhayn, επικεφαλής της BP για τα βιοκαύσιμα, ο οποίος θα γίνει εκτελεστικός πρόεδρος της επιχείρησης.
Ο Geovane Consul, πρώην επικεφαλής της Bunge Açúcar e Bioenergia, θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP Bunge Bioenergia. «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την αυξανόμενη ζήτηση της Βραζιλίας για βιοενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», είπε. (Αναφορά από τον Marcelo Teixeira Μοντάζ από Marguerita Choy)