Έχοντας ξεφύγει από το αρχικό χρονοδιάγραμμα κατά περίπου ένα έτος, το έργο για την κατασκευή της νέας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (Floating Storage Regasification Unit – FSRU), αναβάλλεται για τα τέλη Μαρτίου 2018, όπως ανακοίνωσε η GasLog, προκειμένου να συμβαδίσει με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού IGB, στον οποίο παρατηρείται καθυστέρηση.
«Το FSRU της Αλεξανδρούπολης συνεχίζει να προχωράει με την ολοκλήρωση της συμφωνίας λειτουργίας και συντήρησης. Oι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ και τη βουλγαρική Bulgarian Energy Holding σχετικά με τη συμμετοχή τους στο έργο προχωρούν ικανοποιητικά. Η Τελική Επενδυτική Απόφαση όμως αναμένεται στα τέλη του 2018», δήλωσε προημερών ο Διευθύνων Σύμβουλος της GasLog κ. Paul Wogan, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Natural Gas World».
Η πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της πόλης, θα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 6,1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω του συγκεκριμένου αγωγού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται τόσο στις ελληνικές αγορές, όσο και σε εκείνες της ευρύτερης περιφέρειας και ειδικότερα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας αλλά και της Ουκρανίας.
Παράλληλα, το έργο συνδυάζεται με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB- Interconnector Greece-Bulgaria) αλλά και με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου “TAP” (Trans Adriatic Pipeline), προκαλώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών προμηθευτών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κύπρος, το Ισραήλ, αλλά και υφιστάμενων προμηθευτών όπως το Κατάρ και η Αλγερία, αλλά και μεγάλων εταιρειών εμπορίας LNG.