Η ABB διαθέτει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων και υπηρεσιών που είναι οικολογικά αποδοτικές και μπορούν να αποσυνδέσουν την οικονομική ανάπτυξη από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Στην πραγματικότητα, πάνω από το 50% των παγκοσμίων εσόδων της ABB προέρχονται από τεχνολογίες που καταπολεμούν τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Ο στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει αυτή τη συμβολή από 57% το 2018 σε 60% έως το 2020.
Η δέσμευση της ΑΒΒ να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή ξεκινάει από τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δικών της δραστηριοτήτων. Ο σημερινός περιβαλλοντικός στόχος της ΑΒΒ είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2020 από τα επίπεδα του 2013.
Στις εγκαταστάσες της στο Lüdenscheid της Γερμανίας, η ΑΒΒ, αποδεικνύει πώς η ψηφιακή διαχείριση της ενέργειας μπορεί να επιφέρει μετάβαση σε μία εποχή αειφόρου ανάπτυξης για τις δραστηριότητές της.
Μετά από 2 χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής, στα πλαίσια του project «Μηδενικές εκπομπές», η ΑΒΒ άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο της στο κόσμο με μηδενικό αποτύπωμα CO², αυτοτροφοδοτούμενο από ηλιακό πάρκο της θυγατρικής της Busch-Jaeger.
Μέσω του ηλιακού πάρκου, το εργοστάσιο της ΑΒΒ, θα μπορεί να καλύπτει το 100% των ενεργειακών του αναγκών σε ηλιόλουστες ημέρες. Πρόκειται για ένα έργο που περιορίζει την εκπομπή 630 τόνων CO² το χρόνο.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός του εργοστασίου στηρίχθηκε στα κορυφαία σε απόδοση συστήματα της ΑΒΒ με αποτέλεσμα η λειτουργία του να απαιτεί τη μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση. Το μεγαλύτερο ποσοστό της απαιτούμενης ενέργειας παράγεται από το ηλιακό πάρκο σε συνεργασία με τη μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας της εγκατάστασης.
Με έκταση πάνω από 3.500 m² τα φωτοβολταϊκά panels, εγκατεστημένα πάνω από τους χώρους στάθμευσης, παράγουν 1.100 MWh ηλιακής ενέργειας το χρόνο, ποσό που ισοδυναμεί με τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες περίπου 3.360 νοικοκυριών.
Σε συνδυασμό με τη μονάδα συμπαραγωγής καύσης άνθρακα, μπορεί να παραχθεί ενέργεια 14% μεγαλύτερη των απαιτήσεων κατανάλωσης. Η ενέργεια που δεν χρησιμοποιείται διοχετεύται στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτοντας τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της περιοχής. Σε περιόδους αιχμής, τη ζήτηση της επιπλέον ενέργειας παρέχει η MVV Energie AG, η οποία και εγγυάται 100% μηδενικό αποτύπωμα CO² (CO²-neutral).
«Το φωτοβολταϊκό πάρκο αποτελεί μέρος μίας ολοκληρωμένης λύσης που καλύπτει όλες τις πτυχές παραγωγής και διανομής ενέργειας, ικανής να καλύψει το 100% των ενεργειακών απαιτήσεων του εργοστασίου, κατά τις ηλιόλουστες ημέρες του χρόνου» αναφέρει ο Tarak Mehta, Πρόεδρος του Electrification business της ABB.
«Σε αυτό το εργοστάσιο κορυφαίας τεχνολογίας, παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα των ψηφιακά συνδεδεμένων συστημάτων. Ένα ευφυές σύστημα που ενισχύει την ενεργειακή απόδοση, τη διατήρηση των πόρων και την πράσινη βιωσιμότητα του εργοστασίου, επιτρέποντας ένα πραγματικό μέλλον για τη βιομηχανία με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου».
Καρδιά του συστήματος στο Lüdenscheid αποτελεί το OPTIMAX®Ability management . Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα ABB Ability™ της ΑΒΒ, προσφέρει καινοτόμες λύσεις στη νέα ψηφιακή εποχή των συστημάτων διανομής ισχύος, ανεβάζοντας την ευελιξία, την απόδοση και την παραγωγικότητα στο πιο υψηλό επίπεδο.
Η ψηφιακή λύση OPTIMAX® εξασφαλίζει μία συνεχή και ξεκάθαρη εποπτεία της ενεργειακή κατανάλωσης. Επιτρέπει την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την ενσωμάτωση της κατανεμημένης παραγωγής και της αποθηκευμένης ενέργειας και λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα.
Αυτό το σύστημα εκμάθησης υπολογίζει τη βέλτιστη ροή ενέργειας με βάση δεδομένα προβλέψεων και αντισταθμίζει τις αποκλίσεις σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας τις εταιρείες να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και τις εκπομπές.
Εκτός από το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης και το φωτοβολταϊκό πάρκο, όλα τα συστήματα του εργοστασίου είναι ψηφιακά διασυνδεδιμένα και συνεισφέρουν στην αύξηση της αποδοτικότητάς του.
Για παράδειγμα έχουν εγκατασταθεί σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τους επισκέπτες αλλά και το προσωπικό, όπως επίσης και ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (BESS) ισχύος εξόδου 200 kW και χωρητικότητας 275 kWh, ενισχύοντας το περιβαλλοντολογικό προφιλ της εταιρίας. H εναλλακτική αυτή πηγή ενέργειας συνεργάζεται για τη διανομή της με ένα «έξυπνο» πίνακα.