Ο πρώτος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε νησί του Αιγαίου τοποθετήθηκε έξω από το δημαρχείο της Κύθνου, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου WiseGRID (HORIZON 2020). H Κύθνος συμμετέχει στο έργο μέσω του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου με την υποστήριξη του Δικτύου ΔΑΦΝΗ.  

Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό σημαντικών πιλοτικών καινοτόμων εφαρμογών στην παραγωγή και διαχείριση πράσινης ενέργειας, με τη δημιουργία το 1981 του πρώτου αιολικού σταθμού στην Ευρώπη, τον υβριδικό σταθμό και το Μικροδίκτυο Γαϊδουρόμαντρας, η Κύθνος επιδιώκει να αναδειχθεί σε «Έξυπνο Νησί». Το στρατηγικό σχέδιο της τοπικής αρχής  περιλαμβάνει καινοτόμες εφαρμογές στο σύνολο των υποδομών ενέργειας, υδάτων, αποβλήτων, απορριμμάτων και τουρισμού. «Οι δράσεις αυτές θα βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών, και παράλληλα θα καταστήσουν την Κύθνο προορισμό εκπαιδευτικού και επιστημονικού τουρισμού», τονίζει ο αντιδήμαρχος Κύθνου Γιώργος Ηλιού. 

Μετά από τρεις ημέρες ολοκληρώνεται σήμερα στο νησί το WiseGRID consortium meeting παρουσία των 21 εταίρων. Προχθές, μάλιστα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνάντηση διαλόγου με τους κατοίκους της Κύθνου. «Η συμμετοχή του κόσμου μάς απέδειξε ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.  Ευελπιστούμε ότι σε λίγα χρόνια η Κύθνος θα γίνει πόλος έλξης για εκπαιδευτικές δράσεις. Με ένα νέο μοντέλο διοίκησης προσπαθούμε μέσα από την επαγγελματική μας κατάρτιση να υλοποιήσουμε ένα μεγαλεπήβολο έργο με θέμα την ανεργία και το περιβάλλον», πρόσθεσε ο κ. Ηλιού. 

Η Κύθνος θα αποτελέσει τα επόμενα 3,5 χρόνια ένα από τα 5 πεδία εφαρμογής νέων, καινοτόμων και έξυπνων τεχνολογιών με στόχο τα ασφαλέστερα, αποδοτικότερα και εξυπνότερα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στο νησί προβλέπεται η δημιουργία ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου ηλεκτρικού συστήματος που θα περιλαμβάνει: 

* Μονάδες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων,

* Προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων,

* Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) σε δημόσια/δημοτικά κτίρια,

* Εξοπλισμό βελτιστοποίησης λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης,

* Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) για την αύξηση απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ, 

* Εξοπλισμό ευέλικτης και βέλτιστης λειτουργίας του ηλεκτρικού δικτύου ενισχύοντας την αμφίδρομη επικοινωνία με τους καταναλωτές, 

* Λοιπές νέες εφαρμογές διαχείρισης ηλεκτρικού δικτύου. 

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων και επισκέψεων επιστημόνων, φοιτητών και μαθητών οδηγώντας έτσι σε διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης του νησιού. 

Το ΔΑΦΝΗ εγγυάται τη μεταφορά των εμπειριών και της γνώσης που θα παράξει το WiseGRID στα νησιά – μέλη του, ωριμάζοντας τις συνθήκες για υλοποίηση και άλλων σημαντικών ερευνητικών έργων στον Ελληνικό νησιωτικό χώρο. 

Το έργο WiseGRID 

Το έργο θα συμβάλει στον δρόμο της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλή σε άνθρακα με την αύξηση της χρήσης ΑΠΕ μέσα από την προώθηση και επίδειξη καινοτόμων και έξυπνων τεχνολογιών: 

* Διαχείρισης των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, 

* Αποθήκευσης ενέργειας,

* Ενσωμάτωσης έξυπνων μεταφορών στο ηλεκτρικό δίκτυο,

* Ευέλικτης διαχείρισης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το WiseGRID αποτελεί ένα από τα 5 έργα που εγκρίθηκαν συνολικά σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο της παραπάνω πρόσκλησης για την προώθηση εφαρμογών έξυπνων δικτύων. Συνολικά προβλέπεται η υλοποίηση περίπου 20 πιλοτικών επιδεικτικών εφαρμογών σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το πιλοτικό έργο στην Κύθνο αποτελεί το μοναδικό τέτοιο έργο σε μη διασυνδεδεμένο νησιωτικό ηλεκτρικό σύστημα.