Πλησιάζει ο καιρός που έχουν οι χώρες της Ε.Ε. ως προθεσμία, για να υποβάλουν στην Κομισιόν, την τελική έκδοση των εθνικών ενεργειακών σχεδίων τους, για το 2030, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, προτίθενται να διαχειριστούν την ενεργειακή τους μετάβαση, την επόμενη δεκαετία.
Όπως τονίζει ο σύνδεσμος WindEurope, τα σχέδια αυτά θα διευκρινίζουν τις ποσότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προβλέπονται για την επόμενη δεκαετία, καθώς και τις πολιτικές ανάπτυξής τους.
Ο σύνδεσμος εκτιμά ότι ο κλάδος των χερσαίων αιολικών θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί έως το 2030, ενώ τα αποτελέσματα από τους πρόσφατους διαγωνισμούς ανά την Ευρώπη απέδειξαν για ακόμα μία φορά ότι τα χερσαία αιολικά παραμένουν η φθηνότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής.
«Οι δημοπρασίες στην Πολωνία, την Ελλάδα και τη Δανία είχαν ως αποτέλεσμα ανταγωνιστικές τιμές. Στην Ελλάδα επτά έργα αιολικών πάρκων με ισχύ 224 μεγαβάτ και μέση τιμή 57 ευρώ/μεγαβατώρα δημοπρατήθηκαν. Στη Δανία η τιμή έφτασε σε ιστορικό χαμηλό: Τα έργα είχαν μέση τιμή μόλις 2 ευρώ πάνω από την τιμή της αγοράς. Στην Πολωνία δημοπρατήθηκαν 2,2 γιγαβάτ με μέση τιμή 45 ευρώ».
Παρόλα αυτά, η τιμή τη Γερμανία τείνει να αυξάνεται διότι το αδειοδοτικό σύστημα θεωρείται περίπλοκο και υπάρχει έλλειψη αδειοδοτημένων έργων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε: «Η αιολική παραγωγή θα διαδραματίσει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μαζική ανάπτυξη των αιολικών σταθμών μέχρι το 2050, αλλά ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του χερσαίου αιολικού δυναμικού».