Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης της WindEurope, τα οποία παρουσίασε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης, Giles Dickson, σε 17 GW καταμετράται η εγκατεστημένη ισχύς των υπεράκτιων αιολικών σταθμών στην Ευρώπη καλύπτοντας το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, το 2017 καταγράφηκε ως έτος ρεκόρ καθώς η εγκατεστημένη ισχύ αυξήθηκε κατά 25%, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν και οι ανεμογεννήτριες να αποδίδουν ολοένα και περισσότερο.
Την ίδια ώρα, παρατηρείται μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, γεγονός που θα οδηγήσει την Ευρώπη στα 26GW σε υπεράκτια αιολική ενέργεια μέχρι το 2020.
Άξια αναφοράς είναι η παρατήρηση του διευθύνοντος συμβούλου της WindEurope για το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί όσον αφορά μερικές χώρες και την μετά 2020 κατάστασή τους στο κομμάτι αυτό. Επίσης, έντονο προβληματισμό γεννάει το γεγονός ότι η αναμενόμενη ανάπτυξη προς τα 26 GW φαίνεται να αφορά πολύ λίγες αγορές στην επικράτεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.