Εφικτοί είναι οι στόχοι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, με σκοπό να «αγγίξουν» σε ισχύ τα 230-450 GW έως το 2050, υπο την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα, εκτιμά ο σύνδεσμος WindEurope.
Σε ανακοίνωσή του, ο σύνδεσμος αναφέρει ότι χρειάζεται επίσης ένα σωστό χωροταξικό πλαίσιο, στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ δημοσίευσε σχετική έκθεση όπου τονίζεται πως από τα 450 γιγαβάτ, τα 212 θα πρέπει να αναπτυχθούν στην Βόρεια Θάλασσα, τα 85 στον Ατλαντικό, τα 83 στην Βαλτική και 70 στην Μεσόγειο.
Αναφορικά με τα δεδομένα των ισχύοντων κανονισμών στο χωροταξικό, είναι σήμερα αδύνατο να γίνουν αυτές οι επενδύσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο 60% των θαλασσίων περιοχών του ευρωπαϊκού Βορρά και κατ΄ επέκταση είναι προς το παρόν εφικτό να εγκατασταθεί μόλις το 1/4 της ανωτέρω ισχύος, ενώ το κόστος υπολογίζεται σε μόλις 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Επίσης, τονίζεται ότι χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει την υλοποίηση υπεράκτιων αιολικών με σημεία σύνδεσης σε δύο διαφορετικές χώρες.