Η Vestas παρουσιάζει μια νέα λύση που καθιστά τα πτερύγια των ανεμογεννητριών επαναχρησιμοποιήσιμα, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει ο σχεδιασμός ή η σύνθεση του υλικού τους.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Vestas, συνδυάζοντας την πρόσφατα ανακαλυφθείσα χημική τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της CETEC και τις συνεργασίες με την Olin και τη Stena Recycling, η λύση μπορεί να εφαρμοστεί σε πτερύγια που λειτουργούν ήδη. Αυτό θα μηδενίσει την ανάγκη για επανασχεδιασμό ή ταφή όταν παροπλιστούν.
«Μέχρι τώρα, η αιολική βιομηχανία πίστευε ότι το υλικό των πτερυγίων των ανεμογεννητριών απαιτεί μια νέα προσέγγιση στο σχεδιασμό και την κατασκευή του ώστε να είναι είτε ανακυκλώσιμο, είτε πέρα από αυτό, κυκλικό, στο τέλος της ζωής του. Προχωρώντας προς τα εμπρός, μπορούμε τώρα να δούμε παλαιά πτερύγια ως πηγή πρώτης ύλης. Μόλις εφαρμοστεί αυτή η νέα τεχνολογία, το υλικό των πτερυγίων παλαιού τύπου που βρίσκεται επί του παρόντος σε χώρους ταφής, καθώς και το υλικό πτερυγίων σε λειτουργούντα αιολικά πάρκα, μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί. Αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας και επιταχύνει το ταξίδι μας προς την επίτευξη κυκλικότητας», λέει η Lisa Ekstrand, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Βιωσιμότητας της Vestas.
Έως τώρα ήταν δύσκολο να ανακυκλωθούν τα πτερύγια των ανεμογεννητριών, λόγω των χημικών ιδιοτήτων της εποξικής ρητίνης, μιας ανθεκτικής ουσίας που πιστεύεται ότι είναι αδύνατο να διασπαστεί σε επαναχρησιμοποιήσιμα συστατικά. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ηγέτες της τεχνολογίας να προσπαθούν να αντικαταστήσουν ή να τροποποιήσουν την εποξική ρητίνη με εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα.
Η λύση της Vestas ενεργοποιείται από μια νέα χημική διαδικασία που μπορεί να διασπάσει χημικά την εποξική ρητίνη σε υλικά καθαρής ποιότητας. Η χημική διαδικασία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Aarhus, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Δανίας και την Olin, τους εταίρους του έργου CETEC, μιας συνεργασίας βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας που ιδρύθηκε για τη διερεύνηση της κυκλικής τεχνολογίας για τα πτερύγια των ανεμογεννητριών.
«Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα χημική διαδικασία μπορεί θεωρητικά να μετατρέψει τα πτερύγια των ανεμογεννητριών, είτε λειτουργούν είτε βρίσκονται σε χώρους ταφής, σε πηγή πρώτης ύλης για την πιθανή κατασκευή νέων φτερών. Δεδομένου ότι η χημική διεργασία βασίζεται σε ευρέως διαθέσιμες χημικές ουσίες, είναι ιδιαίτερα συμβατή για τη βιομηχανία και, ως εκ τούτου, μπορεί να προχωρήσει γρήγορα. Αυτή η καινοτομία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη στενή συνεργασία της CETEC με τη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα ώστε να προοδεύσουμε μέχρι αυτό το σημείο», λέει ο Mie Elholm Birkbak, Specialist, Advanced Structures στη Vestas.
Με τη συνεργασία της σκανδιναβικής εταιρείας ανακύκλωσης Stena Recycling και τον παγκόσμιο κατασκευαστή εποξικών ενώσεων Olin, η Vestas θα επικεντρωθεί σε αυτή τη νέα διαδικασία χημικής αποσυναρμολόγησης, ώστε να προσφέρει μια εμπορική λύση. Μόλις ωριμάσει, η λύση αυτή θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας κυκλικής οικονομίας για όλα τα υπάρχοντα και μελλοντικά πτερύγια ανεμογεννητριών με εποξική βάση.
«Ως ο κορυφαίος πάροχος σε λύσεις καινοτόμων εποξικών συστημάτων, η Olin είναι υπερήφανη που υποστηρίζει την αναμενόμενη μαζική επέκταση της αιολικής ενέργειας παγκοσμίως. Χρησιμοποιώντας μοναδικές τεχνολογίες, μαζί με τους συνεργάτες μας, είμαστε έτοιμοι να ανακτήσουμε υλικά και να τα μετατρέψουμε σε νέα εποξικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε πτερύγια ανεμογεννητριών. Είμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε την τεχνογνωσία μας σε αυτήν τη συνεργασία και υλοποιούμε πρωτοποριακές βιώσιμες λύσεις υλικών για τα υπάρχοντα και μελλοντικά πτερύγια ανεμογεννητριών», λέει ο Verghese Thomas, Αντιπρόεδρος, Εποξικά Συστήματα και Πλατφόρμες Ανάπτυξης στην Olin.
«Τα επόμενα χρόνια, χιλιάδες ανεμογεννήτριες θα παροπλιστούν ή θα αντικατασταθούν, αποτελώντας μια σημαντική πρόκληση βιωσιμότητας, αλλά και μια πολύτιμη πηγή σύνθετων υλικών. Ως ένας από τους κορυφαίους ομίλους ανακύκλωσης με ευρύ αποτύπωμα στην Ευρώπη, έχουμε κεντρικό ρόλο στη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία. Βλέπουμε αυτή τη λύση ως μια τεράστια ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο να κάνουμε μια βιώσιμη λύση ακόμα πιο βιώσιμη και κυκλική και είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε την τεχνογνωσία και τις γνώσεις μας για τη χημική ανακύκλωση σε αυτή τη διαδικασία», λέει ο Henrik Grand Petersen, MD Stena Recycling Denmark.
Για αρκετές δεκαετίες, η παραγωγή πτερυγίων ανεμογεννητριών που κατασκευάζονται με εποξική ρητίνη αποτελεί συνήθη πρακτική στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας. Στις πιο ώριμες αγορές αιολικής ενέργειας, οι πρώτες ανεμογεννήτριες πλησιάζουν στο τέλος της λειτουργικής τους ζωής και αυτό θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η WindEurope αναμένει ότι περίπου 25.000 τόνοι φτερών θα φτάσουν στο τέλος της λειτουργικής τους ζωής ετησίως έως το 2025.
Μόλις ωριμάσει, η νέα λύση θα παρέχει στη Vestas την ικανότητα να παράγει νέα πτερύγια ανεμογεννητριών κατασκευασμένα από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Στο μέλλον, η νέα λύση σηματοδοτεί επίσης τη δυνατότητα να καταστούν όλα τα σύνθετα υλικά εποξικής προέλευσης πηγή πρώτης ύλης για μια ευρύτερη κυκλική οικονομία, που ενδεχομένως περιλαμβάνει βιομηχανίες πέρα από την αιολική ενέργεια.