Κοινή παρέμβαση από δύο ισχυρά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, των Ευάγγελου Μυτιληναίου και Δημήτρη Παπαλεξόπουλου για την επίλυση τριών προβλημάτων της βιομηχανίας έντασης ενέργειας.
Οι δύο επικεφαλής, της εταιρίας «Μυτιληναίος» και της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, υπό την ιδιότητα των προέδρων της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ ζητούν από την κυβέρνηση την «άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση» κινδύνων που απειλούν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της εγχώριας ενεργοβόρου βιομηχανίας.
Με επιστολή τους που έστειλαν στις 19 Απριλίου στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και την κοινοποίησαν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ Μιχάλη Φιλίππου θέτουν επί τάπητος την άρση στρεβλώσεων και εμποδίων για τις επιχειρήσεις του κλάδου, κρούοντας κώδωνα κινδύνου. Ζητούν μάλιστα από τον κ. Σταθάκη συνάντηση προκειμένου να συνδράμουν με προτάσεις στην επίλυση των προβλημάτων.
Τα θέματα και ο τρόπος που ανοίγουν οι κ. Μυτιληναίος και Παπαλεξόπουλος, σηματοδοτούν εν πολλοίς και τη δράση τους στην επόμενη μέρα του ΣΕΒ, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, δεδομένου ότι ο πρώτος αναλαμβάνει το τιμόνι του ΣΕΒ.
Οι τομείς παρέμβασης αφορούν στη διόρθωση προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του μέτρου της «αντιστάθμισης κόστους έμμεσων εκπομπών CO²», την επιτάχυνση της προώθησης από το ΥΠΕΝ του σχεδίου προσαρμογής στην «εφαρμογή κατευθυντήριων γραμμών 2014 για την ελάφρυνση της ενεργοβόρου βιομηχανίας από την επιβάρυνση που συνδέεται με τους μηχανισμούς στήριξης των ΑΠΕ» και τη «χρέωση προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας (ΠΧΕΦΕΛ)».
Αντιστάθμιση κόστους CO²
Σε ότι αφορά το μέτρο της «αντιστάθμισης του κόστους έμμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» στην επιστολή επισημαίνεται ο κίνδυνος να χαθούν τα θετικά αποτελέσματα για τις ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Αιτία είναι ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού της ανώτατης ετήσιας αντιστάθμισης της σχετικής επιβάρυνσης που ισχύει στην Ε.Ε. από τη μεθοδολογία μετακύλισης της που εφαρμόζει ο δεσπόζων προμηθευτής (ΔΕΗ) στο σύνολο των επιλέξιμων βιομηχανιών.
Με πιο απλά λόγια, η ελληνική πολιτεία αξιοποίησε από το 2014 το δικαίωμα που δίνει η Ε.Ε. στα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν τον μηχανισμό αντιστάθμισης κόστους εκπομπών CO² για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας.
Το κόστος αυτό το μετακυλύουν οι εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ε.Ε., λοιπόν, για λόγους διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων έναντι βιομηχανιών τρίτων χωρών καθιέρωσε έναν μηχανισμό που επί της ουσίας αποζημιώνει έως και το 80% της επιβάρυνσης από τα δικαιώματα ρύπων.
Σύμφωνα με τους κ. Μυτιληναίο και Παπαλεξόπουλο, οι ελληνικές βαριές βιομηχανίες για φέτος δεν θα μπορούν να επωφεληθούν την αντιστάθμιση στον ανώτατο προαναφερόμενο ποσοστό για δύο λόγους:
  1. Ο πρώτος έχει να κάνει με τον διαφορετικό τρόπο που υπολογίζει η Ε.Ε. το ύψος της αντιστάθμισης σε σχέση με τη μεθοδολογία που ακολουθεί η ΔΕΗ για να μετακυλίσει το κόστος των ρύπων στις βιομηχανίες.
  2. Ο δεύτερος αφορά στην εκτίναξη της τιμής των ρύπων από τα 5,7 ευρώ ανά τόνο το 2017 στα 13 με 14 ευρώ τον τόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του νέου έτους. Η αύξηση έχει να κάνει με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του χρηματιστηρίου των ρύπων.
Σύμφωνα με τους δύο προέδρους της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ, οι ελληνικές βιομηχανίες είναι ζήτημα αν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν το κόστος σε ποσοστά 50% με 60%, τη στιγμή που για ορισμένες εξ αυτών η συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στις δαπάνες παραγωγής φτάνει το 40%.
Η εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνουν στην επιστολή τους, «θα ενισχύσει σημαντικά και ασύμμετρα τον ήδη πλεονασματικό ΕΛΑΠΕ (Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ) καθώς και τις λοιπές χρηματοδοτούμενες δράσεις, βεβαίως εις βάρος (και πάλι) της βιομηχανίας. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η επιπρόσθετη επιβάρυνση της βιομηχανίας υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ».
Κατευθυντήριες γραμμές
«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου», τονίζουν στην γραπτή τους παρέμβαση οι κ. Μυτιληναίος και Παπαλεξόπουλος, για την «καθυστερημένη εφαρμογή του σχεδίου προσαρμογής, ιδίως εφόσον παρέλθουν οι προβλεπόμενες στις κατευθυντήριες γραμμές προθεσμίες».
Η επισήμανση τους αφορά στην υλοποίηση και έγκριση του σχεδίου που έχει υποβάλλει το ΥΠΕΝ στην Ευρ. Επιτροπή για την «εφαρμογή Κατευθυντήριων Γραμμών 2014 (EEAG) για την ελάφρυνση της ενεργοβόρου βιομηχανίας από την επιβάρυνση που συνδέεται με την εφαρμογή μηχανισμών στήριξης των ΑΠΕ». Πρόκειται για μέτρα της Ε.Ε. προς τις βαριές βιομηχανίες ώστε να ελαφρύνονται οικονομικά από μηχανισμούς στήριξης των ΑΠΕ.
Όπως προκύπτει από την επιστολή, άλλα κράτη έχουν λάβει τέτοια μέτρα πλην της χώρας μας που έχει καθυστερήσει στην υποβολή τέτοιου σχεδίου προσαρμογής: «Παρότι επ’ αφορμή συναντήσεων με την ηγεσία του ΥΠΕΝ έχουμε ενημερωθεί για την υποβολή σχεδίου στην Ευρ. Επιτροπή και την επικοινωνία με τις υπηρεσίες της με στόχο την έγκρισή του, διαπιστώνουμε με απογοήτευση ότι ελλοχεύει ο καταλυτικός κίνδυνος να βρεθεί η ελληνική βιομηχανία εκτεθειμένη λόγω καθυστερημένης εφαρμογής του σχεδίου προσαρμογής, ιδίως εφόσον παρέλθουν οι προβλεπόμενες στις κατευθυντήριες γραμμές προθεσμίες», περιγράφουν με δραματικό τόνο οι δύο πρόεδροι της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ.  
Χρέωση Προμηθευτή
Για «ανυπέρβλητο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της εγχώριας ενεργοβόρου βιομηχανίας» που καταφέρει η χρέωση προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας κάνουν λόγο οι κ. Μυτιληναίος και Παπαλεξόπουλος στην επιστολή τους προς τον κ. Σταθάκη.
Όπως εξηγούν οι δύο επιχειρηματίες, «η σημαντική επιπρόσθετη χρέωση αποτέλεσε καθοριστική τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη ανταγωνισμού στην αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού». Επικαλούνται μάλιστα και μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα από διεθνή οίκο εγνωσμένου κύρους για λογαριασμό της ΡΑΕ.
Ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την «άμεση και ολοσχερή κατάργηση της χρέωσης, χωρίς μάλιστα να απαιτείται καμία αναπροσαρμογή στο ΕΤΜΕΑΡ, δεδομένου του σημαντικού προβλεπόμενου πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ)».
Υπενθυμίζεται, όπως αναφέρουν και σε κοινή τους επιστολή οι ΕΣΑΗ και ΕΣΗΑΠΕ που δημοσίευσε το Euro2day.gr, ότι η χρέωση προμηθευτή είχε σαν σκοπό την εξάλειψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ. Επιβαρύνθηκαν με αυτή οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος για να κλείσουν την «μαύρη τρύπα» του Ειδικού Λογαριασμού που ενισχύει τις ΑΠΕ.
Ωστόσο, σύμφωνα και με τους δύο προέδρους της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ η συγκεκριμένη χρέωση εκτός του ό,τι πρόκειται για «εντελώς παράδοξη και εν πολλοίς παράλογη» οδηγείται σε διατήρηση της, καθώς ο ΛΑΓΗΕ προχωρά σε εσφαλμένους υπολογισμούς των συντελεστών διαμόρφωσης της.
Πέραν των άλλων, σύμφωνα με τους κ. Μυτιληναίο και Παπαλεξόπουλο η Χρέωση Προμηθευτών (ΠΧΕΦΕΛ) έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο προσαρμογής στις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. που υπέβαλλε η κυβέρνηση. Κάνουν λόγο μάλιστα για «κίνδυνο καταστρατήγησης τους».

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: www.euro2day.gr