Την ανάδειξη της ως νικήτριας στα “Πράσινα Βραβεία” της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αναφορικά με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος Sol-Brine στο νησί κατά τα προηγούμενα έτη, διεκδικεί ο Δήμος Τήνου, έχοντας επιλεγεί ως ένας εκ των πέντε καλύτερων συμμετοχών που προώθησαν επιτυχώς το περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα αυτόνομου συστήματος εξάλειψης της άλμης από τις αφαλατώσεις, με σκοπό την ποιοτική υδροδότηση του νησιού, το οποίο εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο νησί πριν από μερικά χρόνια στην περιοχή του Αγίου Φωκά.
Όπως τόνισε στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή BreakFast, η επικεφάλης της ομάδας εργασίας της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου, κύριος στόχος του έργου ήταν  η ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας την αρχή μηδενικής απόρριψης.
Παράλληλα επετεύχθη υψηλή ανάκτηση νερού (>90%) και παραγωγή στερεού άλατος εμπορικής αξίας. Επιπλέον, γνωστοποιεί πως, «Η νέα καινοτόμος μονάδα – που είναι 100% Ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής – ήδη εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Αγίου Φωκά με δυνατότητα να επεξεργάζεται στο μέγιστο της παραγωγής της 500 κ.μ. από τα απόβλητα της αφαλάτωσης και να τα μετατρέπει σε αλάτι και καθαρό νερό» ενώ επιπρόσθετα, «δεν επιβαρύνει με κανένα άλλο τρόπο το περιβάλλον καθώς είναι ενεργειακά αυτόνομη, αφού χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την δραστηριότητά της».
Για την ενίσχυση της υποψηφιότητας της Τήνου έχει ανοιχθεί σελίδα ψηφοφορίας στο Facebook της σελίδας του LIFE, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ, τονίζει η κ. Λοϊζίδου επισημαίνοντας πως, πρέπει να στηριχθεί «αυτή η μεγάλη διάκριση για το νησί». Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες στις 30 Μαΐου 2017.

Πηγή: www.athina984.gr