Η Siemens Gamesa και η Siemens Energy ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν μία εμπορική υπεράκτια ανεμογεννήτρια που θα παράγει υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης, σημειώνοντας ένα πρωτοποριακό βήμα για τη μαζική παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου.
Οι εταιρείες επενδύουν 120 εκατομμύρια ευρώ στο σύστημα αυτό, που δεν έχει δοκιμαστεί ξανά και αποτελεί, αυτή την στιγμή, το πιο συγκεκριμένο σχέδιο της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κεφαλαιοποίηση της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης υδρογόνου.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ανανεώσιμο υδρογόνο, που μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, σε κλάδους που δυσκολεύονται να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα, θεωρείται ένας τρόπος για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης ρυπογόνων εκπομπών.
Με την ελπίδα να προηγηθούν των βασικών ανταγωνιστών τους, Vestas και General Electric, οι δύο εταιρείες έχουν στόχο να βρουν πελάτες από το 2025 περίπου, μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών, όπως χαλυβουργίες, διυλιστήρια και εταιρείες χημικών.
Παρόλο που τα περισσότερα έργα στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο, η ΕΕ εκτιμά ότι οι επενδύσεις στο πράσινο υδρογόνο στην Ευρώπη θα φτάσουν τα 470 δισ. ευρώ έως το 2050 και δημιουργήσουν έως και 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Τα σχέδια της Siemens Energy και Siemens Gamesa έχουν τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, που έχει δεσμεύσει 9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία μιας εθνικής βιομηχανίας υδρογόνου με στόχο να καταστεί κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο παγκοσμίως.