Η Siemens υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία για μίσθωση γης στην πόλη Goole στο Ανατολικό Ράιντινγκ του Γιορκσάιρ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για τη δημιουργία ενός νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου για την κατασκευή και προμήθεια συρμών.
Αυτή η εξέλιξη, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε επένδυση έως και 200 εκ. αγγλικών λιρών, αποτελεί σημαντικό βήμα για το ταξίδι της Siemens στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αργότερα μέσα στη χρονιά, η Siemens στοχεύει να ξεκινήσει τη σταδιακή ανάπτυξη μιας περιοχής 67 στρεμμάτων, εάν υπάρχουν οι κατάλληλες επενδυτικές συνθήκες και με την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα εξασφαλίσει μεγάλες παραγγελίες στο μέλλον.
Το νέο εργοστάσιο θα μπορούσε να απασχολεί μέχρι και 700 άτομα, ειδικευμένους μηχανικούς και ειδικούς κατασκευών, καθώς και 250 επιπλέον άτομα κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Περίπου 1.700 έμμεσες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Juergen Maier, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens UK, δήλωσε: «Έχουμε πει εδώ και αρκετό καιρό ότι η μελλοντική επιτυχία της Siemens στη σιδηροδρομική βιομηχανία προβλέπει τη δημιουργία ενός εργοστασίου κατασκευής συρμών σε αυτή την τοποθεσία, και αυτή η ανακοίνωση δίνει πρόσθετη ουσία σε αυτές τις λέξεις. Αφού λάβαμε υπ’όψιν μας πολλές τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι έχουμε εντοπίσει μια περιοχή στην πόλη Goole για το νέο μας εργοστάσιο σιδηροδρομικών οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία όχι μόνο έχει τη δυναμική που χρειαζόμαστε για μια εγκατάσταση αυτής της κλίμακας, αλλά είναι και εύκολα προσβάσιμη στους εξειδικευμένους εργαζόμενους που θα χρειάζονταν για την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου». «Η συγκεκριμένη επένδυση έχει τη δυναμική να επηρεάσει σε απίστευτο βαθμό την οικονομία του Γιορκσάιρ και της Βόρειας Αγγλίας συνολικά, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη από τις επενδύσεις για υποδομές θα κατανεμηθούν ευρέως και θα συμβάλουν στη διασφάλιση της συνεχούς ανάπτυξης της βρετανικής σιδηροδρομικής βιομηχανίας».
Ο Γραμματέας Μεταφορών Chris Grayling δήλωσε: «Αυτή η συναρπαστική πρόταση της Siemens υπογραμμίζει τα οφέλη αυτής της κυβερνητικής επένδυσης αξίας 13 δισ. λιρών, με στόχο τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών της Βόρειας Αγγλίας, παρέχοντας στις μεγάλες επιχειρήσεις τις γρήγορες και αξιόπιστες συνδέσεις που απαιτούνται για την πρόσληψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και την παροχή πρωτοποριακών καινοτομιών». «Από την παράδοση ολοκαίνουριων και ανακαινισμένων συρμών μέσω του Great North Rail Project, τα σχέδιά μας για την αναβάθμιση του Transpennine Route, μέχρι την επένδυσή μας για τους δρόμους του Γιορκσάιρ, προωθούμε τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την οικονομική ανάπτυξη και αναδεικνύουμε τις δυνατότητες του κυβερνητικού προγράμματος Northern Powerhouse».
Ο Gordon Wakeford, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεύθυνσης Mobility της Siemens στο το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Έχουμε παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της βρετανικής σιδηροδρομικής βιομηχανίας για περισσότερο από 20 χρόνια, ενώ έχουμε ήδη επενδύσει – μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια – εκατοντάδες εκατομμύρια στις εγκαταστάσεις μας, τους ανθρώπους μας και την τεχνολογία. Η πρόταση γι’ αυτή τη νέα και σημαντική επένδυση επιβεβαιώνει την επιθυμία της εταιρείας να επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία της στη σιδηροδρομική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και υπογραμμίζει την ολοένα και αυξανόμενη σημασία του συγκεκριμένου κλάδου στις παγκόσμιες δραστηριότητές μας για το σιδηροδρομικό τομέα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στη βρετανική βιομηχανία και την εφοδιαστική αλυσίδα, ώστε να κάνουμε αυτό το όραμα για το μέλλον, πραγματικότητα».
Τα λεπτομερή σχέδια για το εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Goole 36, δίπλα στον κόμβο 36 του αυτοκινητόδρομου M62, καλύπτουν μια εκτενή περιοχή, και περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις  κατασκευής και θέσης σε λειτουργία, αποθήκες, γραφειακούς χώρους και γραμμές εναπόθεσης με δυνατότητα δημιουργίας τροχιάς δοκιμών.
Ο βουλευτής των πόλεων Goole & Brigg, Andrew Percy, δήλωσε: «Η καταπληκτική δέσμευση της Siemens ταιριάζει απόλυτα με το όραμα που έχουμε για την ανάδειξη της περιοχής Goole 36 ως ένα νέο κέντρο που θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένους μηχανικούς στον τόπο μας. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που η Siemens επέλεξε την Goole και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με την εταιρεία και την κυβέρνηση για να κάνουμε αυτή την επένδυση να καρποφορήσει. Η επένδυση αυτή έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την περιοχή μας και τους νέους αυτού του τόπου. Επίσης, έρχεται να προστεθεί στην άλλη πρόσφατη επένδυση της Siemens που αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Hull του Ανατολικού Γιορκσάιρ».
Ο Stephen Kinsella, Διευθυντής της Land at Homes England δήλωσε: «Η ανακοίνωση της Siemens αποτελεί εξαιρετική είδηση για τη Goole και είναι φανταστικό το ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια επιχειρηματική ζώνη στον τόπο μας που στο εξής θα συμβάλλει στη δημιουργία εκατοντάδων βιώσιμων θέσεων εργασίας». «Με τη δημιουργία του νέου δρόμου, κάνουμε την περιοχή προσβάσιμη όχι μόνο στη Siemens, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις των οποίων οι επενδύσεις είναι πιθανό να δημιουργήσουν και να στηρίξουν 1.000 νέες θέσεις εργασίας».
Ο Σύμβουλος Stephen Parnaby OBE, Επικεφαλής του Συμβουλίου του Ανατολικού Ράιντινγκ του Γιορκσάιρ, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που η Siemens έχει εξασφαλίσει αυτή τη στρατηγικά σημαντική περιοχή και έχει τόσο συναρπαστικά σχέδια για την ανάπτυξή της». «Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τις φιλοδοξίες της Siemens αναφορικά με τη δημιουργία μιας σημαντικής παραγωγικής μονάδας για τη σιδηροδρομική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Goole, η οποία θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Ανατολικού Ράιντινγκ του Γιορκσάιρ, την ευρύτερη περιοχή και τη χώρα ως σύνολο».

Η Siemens είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στο σιδηροδρομικό κλάδο του Ηνωμένου Βασιλείου, απασχολώντας 4.400 εργαζόμενους στον τομέα των σιδηροδρόμων και  ευρύτερα στον τομέα των μεταφορών. Η νέα εγκατάσταση θα συμπληρώσει τις υπάρχουσες δραστηριότητες της Siemens, που περιλαμβάνουν περίπου 450 συρμούς που βρίσκονται σε λειτουργία και οκτώ εργοστασιακές εγκαταστάσεις συντήρησης που προορίζονται γι’ αυτό το σκοπό, καθώς και ευρύτερες δραστηριότητες ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τεχνολογίας ελέγχου συρμών.