Ολοκληρώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η εξαγορά του Norfolk project από τη RWE. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα deal στο χώρο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με το έργο των 4,2 GW, όταν ολοκληρωθεί, να αποτελεί μια από τις ευρύτερες offshore ζώνες στον κόσμο.
Όπως ανακοίνωσε η σουηδική Vattenfall, ολοκλήρωσε την πώληση της υπεράκτιας αιολικής ζώνης Norfolk στην RWE για 963 εκατ. λίρες ή 1,2 δισ. δολάρια, κάτι που σύμφωνα με την ίδια διασφαλίζει τη συνεχή ανάπτυξη της συγκεκριμένης ζώνης η οποία θα παράγει καθαρή ενέργεια για περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια σπίτια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η υπεράκτια αιολική ζώνη του Norfolk περιλαμβάνει τρία πλήρως αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα: Το Norfolk Boreas, το Norfolk Vanguard West και το Norfolk Vanguard East.
Μετά από 13 χρόνια ανάπτυξης, τα έργα έχουν εξασφαλίσει συνδέσεις δικτύου, εντολές χορήγησης αδειών και άλλες κύριες άδειες. Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου με τη RWE να δηλώνει ότι θα αποκτήσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της υπεράκτιας αιολικής ζώνης Norfolk του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόρεια Θάλασσα από τη σουηδική Vattenfall.
Από τα τρία επιμέρους έργα, το Norfolk Vanguard West και το Norfolk Vanguard East είναι σε πιο ώριμο στάδιο, με εξασφαλισμένες προμήθειες για τα περισσότερα από τα κρίσιμα εξαρτήματα.
Ο κατασκευαστής των ΗΑΕ Lamprell υπέγραψε συμφωνία κράτησης μεγάλης χωρητικότητας για το Norfolk Vanguard στο ναυπηγείο Hamriyah. Το βασικό πεδίο εργασίας καλύπτει την προμήθεια 2 x 92 ανεμογεννητριών (των 15 MW) μεταβατικών κομματιών θεμελίωσης τόσο για το Norfolk Vanguard West όσο και για το Norfolk Vanguard East και τη μεταφορά τους στο Tees Work Port στη βορειοανατολική Αγγλία.
Η σύγχρονη γραμμή παραγωγής του ναυπηγείου θα κατασκευάσει εξαρτήματα ανεμογεννητριών, συμπεριλαμβανομένων των μεταβατικών τεμαχίων και των μονοπασσάλων. Η RWE αναμένει ότι θα θέσει σε λειτουργία και τα τρία έργα αυτή τη δεκαετία.
Η Vattenfall από την πλευρά της είχε δηλώσει ότι θα επικεντρωθεί τώρα σε άλλα έργα όπως το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Nordlicht ισχύος 1,5 GW στη Γερμανία, σε συνεργασία με την BASF.
Παράλληλα είχε τονίσει ότι θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το υπό ανάπτυξη πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο Muir Mhor των 798 MW σε κοινοπραξία με την Fred.Olsen Seawind.

Πηγή: newmoney.gr