Η Energean ευελπιστεί ότι θα ανακαλύψει περισσότερο αέριο στις παραχωρήσεις που έχει εξασφαλίσει στα θαλάσσια οικόπεδα του Ισραηλ και ότι θα καλύψει μεγαλύτερο μέρος της αυξανόμενης ζήτησης στη χώρα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας.
Μιλώντας σε εκδήλωση του κλάδου της ενεργειακής βιομηχανίας στο Λονδίνο ο κ. Ρήγας τόνισε ότι πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να ανταγωνιστεί τα οικονομικά δεδομένα γύρω από το σχέδιο της Energean για ανάπτυξη υπεράκτιας πλωτής παραγωγικής εγκατάστασης στα ανοιχτά του Ισραήλ.
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του έγκυρου διεθνούς πρακτορείου Platts, η Energean αναπτύσσει τα πεδία Karish και Tanin τα οποία περιέχουν περίπου 2,4 τρις κυβικά πόδια (68 δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου και η πρώτη παραγωγή αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Η πλωτή παραγωγική εγκατάσταση FPSO με δυναμικότητα 8 δις. κυβικά ετησίως, με την ονομασία Energean Power, η οποία αναχώρησε στις αρχές Οκτωβρίου από το κινεζικό ναυπηγείο όπου χτίστηκε, θα τροφοδοτεί αέριο στον θαλάσσιο αγωγό που κατασκευάστηκε και θα συνδέει την εγκατάσταση με την ακτή του Ισραήλ.
«Όταν έχεις μια εγκατάσταση FPSO είναι πιο εύκολο να δημιουργήσεις έσοδα εφόσον υπάρχει αγωγός» τόνισε ο κ. Ρήγας.
Η Energean απέκτησε τις άδειες από την εταιρεία Delek το Δεκέμβριο του 2016 και από τότε έχει υπογράψει 15ετείς μακροπρόθεσμες συμβάσεις πώλησης για την παραγωγή των 4,3 δισ. κυβικών ετησίως που θα έχει το πρότζεκτ.
Οι συμβάσεις σύμφωνα με τον κ. Ρήγα περιλαμβάνουν ρήτρες take or pay και έχουν εγγυημένη κατώτατη τιμή, που σημαίνει ότι η εταιρεία αναμένει έσοδα 13 έως 14 δισ. δολάρια στη διάρκεια της δεκαπενταετούς περιόδου ισχύος.
Επιπλέον υπάρχει διαθέσιμη δυναμικότητα της τάξης των 8 δισ. κυβικών ετησίως στο FPSO, την οποία η εταιρεία κινητοποιείται προκειμένου να τη διαθέσει στην αγορά.
Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι η εταιρεία έχει άδειες για περισσότερα υπεράκτια οικόπεδα στα ανοιχτά του Ισραήλ κοντά στο FPSO και εκτιμά ότι η εταιρεία έχει ακόμη επιπλέον 280 δισ. κυβικά μέτρα αποδεδειγμένων και πιθανών πόρων.
Μάλιστα η εταιρεία φέτος τον Απρίλιο εντόπισε ποσότητα αερίου στο πεδίο Karish North με τις αρχικές εκτιμήσεις να μιλούν για ποσότητα 28 έως 42 δισ. κυβικά μέτρα.
Κατά τον ίδιο το Ισραήλ έχει μια αναπτυσσόμενη αγορά αερίου, η οποία και θα απορροφήσει την αυξημένη παραγωγή της Energean. Η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει όλα τα αναγκαία βήματα προκειμένου να απαλλαγεί από την ανθρακική ηλεκτροπαραγωγή και να καταστεί η χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη.
Η ζήτηση αερίου αναμένεται να αυξηθεί κοντά στα 30 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 από 11 δισ. κυβικά μέτρα σήμερα.
Ενδιαφέρον στη Μεσόγειο
Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι η περιοχή της Μεσογείου θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εταιρείας ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης των δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων της Edison, από την Energean η οποία ανακοινώθηκε τον Ιούλιο.
Η τιμή της εξαγοράς, που αναμένεται να κλείσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, ήταν 750 εκατ. δολάρια ενώ επιπλέον 100 εκατ. δολάρια θα καταβληθούν με την έναρξη της παραγωγής του υπεράκτιου πεδίου της Cassiopea στα ανοιχτά της Ιταλίας το 2022.
Η Edison διαθέτει επίσης assets στη Νορβηγία, τη Μεγάλη Βρετανία ωστόσο η Energean σχεδιάζει την πώλησή τους, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, με στόχο να δοθεί έμφαση στη Μεσόγειο.
Όταν κλείσει η απόκτηση της Edison, η Energean θα έχει παραγωγή 73 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ενώ θα φτάσει τα ισοδύναμα 200 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα μόλις ξεκινήσει η παραγωγή του FPSO. Επίσης σχεδιάζει να κάνει γεώτρηση σε υπεράκτια πεδία στην Αίγυπτο πριν το τέλος του 2019.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr