Επιστροφή σε ζημιογόνο τρίμηνο αναμένει η Optima Bank για την ΔΕΗ, καθώς η εκπτωτική πολιτική της Επιχείρησης προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές χονδρικής του ρεύματος θα επιβαρύνει τα μεγέθη της, εν μέσω της μεγάλης αύξησης του λειτουργικού της κόστους που φέρνει η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.
Ειδικότερα, η Optima αναμένει από την ΔΕΗ να ανακοινώσει στις 26 Μαΐου αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 98% σε ετήσια βάση στα 2,208 δισ. ευρώ, αλλά πτώση κατά 21% στα επαναλαμβανόμενα EBITDA στα 178 εκατ. ευρώ και τελικά καθαρές ζημίες 30 εκατ. ευρώ έναντι των κερδών 21 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Όπως επισημαίνει η Optima Bank, η ειδική εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ για τη μερική απορρόφηση της εκτίναξης του κόστους εισροών και των τιμών χονδρικής θα επιβαρύνει το EBITDA του α’ τριμήνου της Επιχείρησης.
Η εκπλήρωση του στόχου για EBITDA στα επίπεδα του 2021, δηλαδή της τάξεως των 850  εκατ. ευρώ, είναι μεν δύσκολη αλλά εφικτή εκτιμά η Optima, υπό την επιφύλαξη όμως α) της υποχώρησης των τιμών των καυσίμων και ειδικά του φυσικού αερίου, β) της ολοκλήρωσης του νέου καθεστώτος αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών από τον προσεχή Ιούλιο.