Άνοδος παρατηρήθηκε τον μήνα Σεπτέμβριο στην παραγωγή πετρελαίου των χωρών του OPEC και της Ρωσίας αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη μείωση της ιρανικής παραγωγής, εν όψει της επανέναρξης της επιβολής των αμερικανικών κυρώσεων, όπως ανακοίνωσε το διεθνές καρτέλ. Η παραγωγή αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 132.000 βαρέλια ημερησίως τον προηγούμενο μήνα, στα 32,76 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην μηνιαία έκθεση του Οργανισμού.
Η ρωσική παραγωγή αυξήθηκε κατά 150.000 βαρέλια ημερησίως για να προσεγγίσει σε νέα ιστορικά υψηλά από την περίοδο της διάλυσης της πρώην ΕΣΣΔ, όταν βρισκόταν στα 11,54 εκατ. βαρέλια. 
Παράλληλα, η παραγωγή αργού από το Ιράν συνέχισε να υποχωρεί κατά 150.000 βαρέλια ημερησίως τον προηγούμενο μήνα, για να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 3,45 βαρέλια την ημέρα.
Η έκθεση δημοσιεύεται λίγο πριν από το τελεσίγραφο της 4ης Νοεμβρίου προς τους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου, να διακόψουν τις εισαγωγές από την Τεχεράνη, ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν τα αμερικανικά αντίποινα.
Η παραγωγή και οι εξαγωγές του Ιράν μειώνονται σταδιακά από τότε που ο πρόεδρος Tραμπ απέσυρε, τον Μάιο, τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 που προέβλεπε τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Αφότου ο OPEC και οι συνεργαζόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αποφάσισαν, τον προηγούμενο μήνα, να συνεχίσουν τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής τους, αντί να επιλέξουν μια εφάπαξ αύξησης, οι τιμές του πετρελαίου πήραν ανιούσα.