Η Ocean Winds (OW), η κοινοπραξία μεταξύ των παγκόσμιων ενεργειακών ηγετών ENGIE (50%) και EDP Renewables (50%) που δραστηριοποιείται στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της OW Brasil, μιας πλήρως ελεγχόμενης βραζιλιάνικης εταιρείας που ασχολείται με την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων στη χώρα.
Με μεγάλο ενδιαφέρον για το απίστευτο δυναμικό των 700 GW για υπεράκτια αιολικά στη Βραζιλία (σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ενεργειακών ερευνών EPE), η OW ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 να αδειοδοτεί πέντε νέα υπεράκτια αιολικά έργα συνολικής ισχύος 15 GW στις πολιτείες Piauí, Rio Grande do Norte, Rio de Janeiro και Rio Grande do Sul.
Ο Bautista Rodríguez, Διευθύνων Σύμβουλος της Ocean Winds, δήλωσε: «Είναι η πρώτη εταιρεία που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων της: “Με ένα χαρτοφυλάκιο έργων 11,2 GW σε επτά χώρες, η OW τοποθετήθηκε ως πρωτοπόρος ηγέτης στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και στοχεύει στην επέκταση του αποτυπώματός της. Η OW πραγματοποιεί αυστηρή ανάλυση και επιλογή της αγοράς για να διασφαλίσει ότι επιλέγονται μόνο χώρες με ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, και από το 2020 η Βραζιλία παρουσιάζει υψηλό δυναμικό για υπεράκτια αιολικά έργα. Αυτό ενισχύεται από τα τελευταία βήματα που έγιναν προς τη σωστή κατεύθυνση για το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα».
Σχετικά με τη σημασία αυτών των υπεράκτιων αιολικών για τη Βραζιλία, ο Bautista Rodríguez, δήλωσε: «Η ανάπτυξη αυτού του νέου τομέα δραστηριότητας στη Βραζιλία αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας, την ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού πλέγματος και, συνεπώς, τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με μια ανανεώσιμη πηγή που έχει ανταγωνιστικό κόστος για τον καταναλωτή σε σύγκριση με τις ορυκτές πηγές».
Βασιζόμενη στην υποστήριξη των χορηγών της (η ENGIE που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας στη Βραζιλία και η EDPR με 795 MW αιολικής και ηλιακής εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα), η OW επιδιώκει την έκδοση Περιβαλλοντικής Άδειας στην IBAMA για τα ακόλουθα έργα: Vento Tupi (1 GW), Maral (2 GW), Ventos do Atlântico (5 GW), Tramandaí offshore (700 MW) και Ventos do Sul (6,5 GW).
Η Ocean Winds θα είναι παρούσα στη διάσκεψη κορυφής GWEC Brazil Offshore Wind Summit στις 14 Ιουνίου.