Η Ford αναβαθμίζει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά με μία σειρά καινούργιων μοντέλων προηγμένης τεχνολογίας και τολμηρού σχεδιασμού, αρχής γενομένης με το νέο Explorer που θα διατίθεται μόνο στη Γηραιά Ήπειρο.
Το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Crossover έχει μήκος 4,45 μ., πλασάρεται μεταξύ του Puma και του Kuga, θα διατίθεται με δύο μπαταρίες διαφορετικής χωρητικότητας, θα κυκλοφορήσει σε πισωκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις, ενώ θα προσφέρει έως και πάνω από 500 χιλιόμετρα αυτονομία. Άρα μιλάμε για ένα μοντέλο, που έχει ως μοναδικό κοινό σημείο με το θηριώδες Explorer το όνομα και σε κερδίζει αμέσως με τις καμπύλες γραμμές του και τις ισορροπημένες αναλογίες του.
Το Explorer είναι μεγαλύτερο από το Puma και μικρότερο από το Kuga
Από τη μάσκα λείπουν οι γρίλιες, που κρίνονται περιττές για ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο, η απαλή γραμμή της οροφής μοιάζει σαν να βγήκε από καλούπι, ενώ η συνολική σχεδιαστική φόρμα του αμαξώματος είναι απλή και καθαρή, χωρίς συνεχόμενες μπάρες φωτιστικών σωμάτων ή άλλα εξεζητημένα χαρακτηριστικά.
Η συνολική εικόνα του νέου Explorer παραπέμπει σε κάθε περίπτωση σε ένα σύγχρονο SUV, απόλυτα προσαρμοσμένο στα ευρωπαϊκά γούστα, που τοποθετείται ανάμεσα στη μικρομεσαία και τη μεσαία κατηγορία, καθώς είναι μεγαλύτερο από το Puma, αλλά έχει δέκα και πλέον εκατοστά μικρότερο μήκος από το Kuga.
Η Ford χαρακτηρίζει συνειδητά το νέο Explorer ως “Crossover” θέλοντας να τονίσει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του, πράγμα που κάνουν και αρκετοί ανταγωνιστές της, όπως π.χ. η BMW στην περίπτωση της iX1.
Ποιοτικό και σύγχρονο κόκπιτ
Το νέο Ford Explorer βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με το VW ID.4, συνεχίζοντας έτσι τη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών, που ξεκίνησε στις κατηγορίες των Pick-up και των επαγγελματικών οχημάτων. Έτσι θα εφοδιάζεται με μπαταρίες 58 kWh και 77 kWh, που θα επιτρέπουν πιθανότατα –και με βάση τα δεδομένα του VW ID.4- αυτονομίες άνω των 500 χιλιομέτρων.
Οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο πισωκίνητων εκδόσεων 170 και 286 ίππων και μία ισχυρότερης, τετρακίνητης με 340 ίππους, η οποία θα εφοδιάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες και θα αναπτύσσει πάνω από 180 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα. Η μπαταρία του ηλεκτρικού Crossover θα φορτίζεται με ισχυρό ταχυφορτιστή από 10% έως 80% σε μόλις 25 λεπτά, ενώ ο προαιρετικός εξοπλισμός θα περιλαμβάνει αντλία θέρμανσης για εξοικονόμηση ενέργειας και μεγαλύτερες αυτονομίες.
Το κεντρικό ντουλαπάκι μπορεί να χωρέσει έως και τρία μεγάλα μπουκάλια
Η κεντρική οθόνη αφής των 14,6 ιντσών αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση από μόνη της και δεν περιορίζεται μόνο στη διαχείριση του συστήματος πολυμέσων, καθώς ρυθμίζεται η κλίση της, μπορείς να τη μετατοπίσεις κάθετα, ενώ κρύβει πίσω της ένα ντουλαπάκι για την αποθήκευση μικροαντικειμένων, το οποίο ονομάζει η Ford “Private Locker”.
Να σημειώσουμε επίσης, ότι ο χώρος αποσκευών διαθέτει αξιοπρόσεκτη χωρητικότητα 450 ίππων και ότι το Frunk, δηλαδή το μικρό ντουλάπι κάτω από το μπροστινό καπό, φιλοξενεί μόνο το κιτ επισκευής ελαστικών.
Άξια μνείας είναι και η διαχωριστική κονσόλα ανάμεσα στον οδηγό και τον συνοδηγό, στην οποία μπορούν χωρέσουν έως και τρία μεγάλα μπουκάλια του 1,5 λίτρου, εφόσον αφαιρεθούν οι ποτηροθήκες.
Η οθόνη αφής έχει ρυθμιζόμενη κλίση και ύψος και κρύβει ένα ντουλαπάκι
Στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου περιλαμβάνεται ένας πλήρες πακέτο συστημάτων υποστήριξης του οδηγού, όπως δώδεκα αισθητήρες, πέντε κάμερες και πέντε ραντάρ, ενώ υπάρχουν και προαιρετικά αξεσουάρ, όπως πανοραμική ηλιοροφή, πίσω καπό με ηλεκτροκίνητο μηχανισμό και προβολείς τεχνολογίας Matrix-LED.
Η εκκίνηση των πωλήσεων θα γίνει τον Οκτώβριο του 2023, όμως η Ford θα δέχεται ήδη από τον Απρίλιο παραγγελίες με ενδεικτικές τιμές αγοράς γύρω στις 45.000 ευρώ. Η αμερικανική φίρμα έκανε με το νέο Explorer μόνο την αρχή, καθώς σχεδιάζει να λανσάρει έως το 2024 άλλα τέσσερα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, μεταξύ των οποίων μία έκδοση αντίστοιχης τεχνολογίας του Puma.