Με εντυπωσιακή ταχύτητα εξελίσσονται οι τεχνολογίες των ανεμογεννητριών, με συνέπεια οι επιδόσεις τους να σπάνε το ένα «φράγμα» μετά το άλλο. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το νέο μοντέλο της εταιρείας MHI Vestas Offshore Wind, το οποίο προορίζεται για θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Την 1η Δεκεμβρίου, το συγκεκριμένο μοντέλο παρήγαγε μέσα σε 24 ώρες 216.000 κιλοβατώρες (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας. Μία ποσότητα που ούτε λίγο ούτε πολύ ισούται με το ρεύμα που καταναλώνουν στο ίδιο χρονικό διάστημα 8.500 νοικοκυριά.
Η επίδοση αυτή αποτελεί ρεκόρ παραγωγής για ανεμογεννήτρια. Όπως αναφέρει στο δελτίο Τύπου της η εταιρεία, πραγματοποιήθηκε ανοικτά των ακτών της Δανίας, όπου γίνονται οι πιλοτικές δοκιμές του νέου μοντέλου της MHI Vestas Offshore Wind, ισχύος 9 MW.
«Είμαστε πεπεισμένοι πως το μοντέλο μας θα παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να συνεχίσει να μειώνεται το κόστος της ενέργειας που παράγουν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα», σημειώνει στην ανακοίνωση ο Torben Hvid Larsen, επικεφαλής του τεχνολογικού τμήματος της εταιρείας.
Η ανεμογεννήτρια είναι θεόρατη, με ύψος 220 μέτρα και πτερύγια μήκους 80 μέτρων. Ωστόσο, καθώς προορίζεται για εγκατάσταση μέσα στη θάλασσα, η εικόνα της στον ορίζοντα από την ξηρά θα είναι πιο… διακριτική.
Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες διαστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα δημιουργίας θαλάσσιων αιολικών πάρκων με μικρό αριθμό ανεμογεννητριών, μειώνοντας έτσι το κόστος τόσο για την εγκατάσταση όσο και για τη συντήρησή τους.