Στο Pembane, της Μοζαμβίκης, η παρατεταμένη ξηρασία αναγκάζει τους κατοίκους να περπατήσουν για μίλια προκειμένου να βρουν καθαρό νερό. Ωστόσο, περισσότερο από το ήμισυ του αγροτικού πληθυσμού στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής δεν έχει ή έχει περιορισμένη πρόσβαση στο πολύτιμο αυτό αγαθό.
Σε συνεργασία με την ENTERIA και τους εταίρους, η WILO συμμετείχε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για συνεχή και βιώσιμη υδροδότηση και πέραν αυτής.
Πώς μια μέθοδος υδροδότησης μπορεί να προσθέσει βιωσιμότητα, εκπαίδευση και απασχόληση:
“Mati Mati” σημαίνει «Νερό», το οποίο είναι αυτό που στερούνται οι κάτοικοι του Pembane . Μια μακρά ακτογραμμή, ένα τεράστιο δέλτα ποταμών και ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες καθιστούν τη Μοζαμβίκη ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. Οι πλημμύρες, τα κύματα καύσωνα, οι κυκλώνες και η ξηρασία γίνονται όλο και πιο συχνές και σοβαρές.
«Η ιδέα πίσω από το πιλοτικό μας αυτό πρόγραμμα είναι να μετατρέψουμε το ηλιακό φως σε ηλεκτρικό ρεύμα και το ηλεκτρικό ρεύμα στη συνέχεια σε νερό. Μαζί αναπτύξαμε μια προσέγγιση για το πως θα συνδέσουμε τον βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό με δίκαιη παραγωγή και διανομή πόσιμου νερού στο Pembane», λέει ο κ. Marc–Oliver Bruckhaus, Διευθύνων Σύμβουλος της ENTERIA.
Το έργο “Mati Mati” προέκυψε από αυτή την προσέγγιση και αντιπροσωπεύει τη μεταφορά τεχνολογίας και τη δίκαιη μηχανική. Για κάθε kWh ενέργειας που μοιράζεται στο νέφος, η ENTERIA αγοράζει 1 λίτρο νερού από το έργο “Mati Mati”.
Την άνοιξη του 2020, τέθηκε σε λειτουργία ένα ηλιακό πηγάδι. Αυτό διοχετεύει τα υπόγεια ύδατα σε έναν πύργο ύψους 10 μέτρων. Από εκεί, το νερό μπορεί να διανεμηθεί με οκτώ διαφορετικούς διανομείς νερού σε όλο το χωριό Pembane.
Χάρη στην ευφυή τεχνολογία υπολογισμού της ENTERIA, η ποσότητα νερού προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε αντίστοιχης περιοχής. Χρησιμοποιώντας μια επαναφορτιζόμενη κάρτα τσιπ, οι κάτοικοι μπορούν να αξιοποιήσουν το φθηνό και προ φιλτραρισμένο καθαρό νερό.
Αυτή η διαδικασία όχι μόνο εξαλείφει τις επίπονες διαδικασίες, όπως η κάλυψη μακρινών αποστάσεων με αυτοσχέδιες βάρκες, αλλά αυξάνει και την ποιότητα ζωής σε τεράστιο βαθμό.
Ο χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες δραστηριότητες ή καθήκοντα, όπως η εκπαίδευση των παιδιών. Το πρόγραμμα “Mati Mati” δημιουργεί επίσης νέες ευκαιρίες: με την καθιέρωση μια νέας μεθόδου υδροδότησης, τα άτομα έπρεπε να εκπαιδευθούν και να απασχοληθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιόπιστη και αδιάλειπτη λειτουργία στην περιοχή.
Αειφόρος ανάπτυξη υψίστης σημασίας
«Η αειφόρος δράση είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA της WILO και αποτελεί κεντρικό μέρος της στρατηγικής βιωσιμότητας σε ολόκληρο τον Όμιλο. Γι’ αυτό τον λόγο ένας από τους επτά στόχους μας για την αειφορία είναι να παρέχουμε σε περισσότερους ανθρώπους καθαρό νερό», λέει ο κ. Gero Böhmer Group Director, Government & Public Affairs της WILO. Οι νέες μονάδες παρέχουν ήδη καθαρό νερό σε πάνω από 6,000 άτομα την ημέρα. Θα δημιουργηθεί υψηλότερο όφελος, καθώς το πλεόνασμα νερού θα χρησιμοποιηθεί για γεωργική άρδευση.
Λόγω της υψηλής απόδοσης της αντλίας WILO, καθημερινά μεταφέρονται περισσότερα από 25.000 λίτρα νερού. Η βιωσιμότητα γίνεται πιο σημαντική για όλες τις εταιρίες, σε όλους τους τομείς.
Είναι μια επιχειρηματική προσέγγιση για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο λειτουργίας ενός δεδομένου οργανισμού στο οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.
Η βιωσιμότητα βασίζεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη τέτοιων στρατηγικών ενισχύει τη μακροζωία της εταιρίας. Το έργο “Mati Mati” αποτελεί θεμέλιο λίθο για περαιτέρω αειφόρο ανάπτυξη συνδέοντας την ηλιακή ενέργεια και το νερό, δύο από τα πιο σημαντικά θεμέλια της ζωής, μαζί σε έναν βιώσιμο και κλιμακούμενο οικονομικό κύκλο.
Λεζάντα κεντρικής φωτογραφίας: Οκτώ διανομείς νερού παρέχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό στο Pembane | Πηγή: ENTERIA