Με βασικό άξονα την προστασία του περιβάλλοντος και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για το κλίμα, το έργο LIFEBiomassC+: Sustainabilityandenergytransitioninindustries, που συντονίστηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, συνέβαλλε στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω της παραγωγής και της αξιοποίησης βιοκαυσίμων.
Κατά τη διάρκεια του έργου εφαρμόστηκε η καινοτόμος τεχνολογία των Πράσινων Πλωτών Φίλτρων (Green Floating Filters-GFF) για την καλλιέργεια του φυτού Typhadomingensis. Το φυτό αυτό αφ’ ενός διαθέτει φυτοεξυγιαντικές ιδιότητες, δηλαδή δεσμεύει ρυπαντικό φορτίο από το νερό, και αφετέρου, τα ριζώματά του είναι πλούσια σε λιγνοκυτταρίνη και άμυλο, πολυσακχαρίτες που αποτελούν σημαντική πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαιθανόλης.
Στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας πραγματοποιήθηκαν επιπλέον πειραματικέςδοκιμέςαξιοποίησηςτηςεναπομένουσαςβιομάζας (βλαστός, φύλλα) για εναλλακτικές χρήσεις, όπως στερεά βιοκαύσιμα (pellet), βιοπλαστικά, ζωοτροφή κ.α.
Ο κύριος ρόλος του ΕΚΕΤΑ στο έργο ήταν η εφαρμογήτωνΠλωτώνΠράσινωνΦίλτρωνσεεπιλεγμέναυδάτινασώματαγιαπαραγωγήβιομάζας, η διερεύνησηεναλλακτικώνχρήσεωντηςβιομάζα για παραγωγή βιοπλαστικών και στερεών καυσίμων, η ανάπτυξημοντέλωνγιατηβελτιστοποίησητηςπαραγωγήςβιοαιθανόλης και για την εφαρμογή του έργου σε μεγάλη κλίμακα, η διεξαγωγήεργαστηριακώναναλύσεωνγιατοχαρακτηρισμόςτηςβιομάζας, και τέλος η εκπόνησημελετώνγιατηνπεριβαλλοντικήκαιοικονομικήαξιολόγησηβάσειτωναρχώντηςανάλυσηςκύκλουζωής.
Κατά τη διάρκεια του τελικού συνεδρίου πουθαπραγματοποιηθείστηΘεσσαλονίκηστις 16 Δεκεμβρίου 2022 στοΞενοδοχείοΝικόπολις, θα παρουσιαστούν οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου και θα αναδειχθεί η αξίατωνβιοκαυσίμωνμέσωπληθώραςομιλιώντόσοαπότηνεπιστημονικήόσοκαιαπότηβιομηχανικήκοινότητα. Επισκεφθείτε εδώ την επίσημη ιστοσελίδα του έργου, και εδώ το κανάλι του στο YouTube.
Το LIFE Biomass C+ (LIFE16 CCM/GR/000044) συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος LIFE στην ενότητα που αφορά το Μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής.