Σύμβαση για έργο ΣΔΙΤ που αφορά την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων υπέγραψε η κοινοπραξία Intrakat – Watt με τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Intrakat, η σύμβαση υπεγράφη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του ΦΟΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελου και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη.
Το έργο αφορά στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερών Αποβλήτων των Δήμων Θηβαίων, Αλιάρτου και Τανάγρας, συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 35.000 t/έτος Αστικών Στερεών Αποβλήτων και πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων του Εθνικού και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.
Το συνολικό ύψος του έργου, που συγχρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ, ανέρχεται σε 16,3 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωση κατασκευής του απαιτεί περίπου 18 μήνες.
«Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστεί στην πράξη η αρχή της κυκλικής οικονομίας με έμφαση στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, δίνοντας μια οργανωμένη και μελετημένη λύση στο πρόβλημα των σύμμεικτων απορριμμάτων και τη διαχείριση της παραγόμενης ιλύος από τον βιολογικό καθαρισμό της περιοχής» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Ο συνδυασμός της λειτουργίας της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με τον ΧΥΤΑ Θηβών, αποτελούν μία ολοκληρωμένη εγκατάσταση επεξεργασίας των αποβλήτων της περιοχής, με προφανή οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων πρώτων υλών και ενέργειας, την προώθηση της ανακύκλωσης και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας».
Οπως αναφέρεται, με τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης περιορίζεται η ποσότητα των μη αξιοποιήσιμων υπολειμμάτων που θα οδηγούνται στον ΧΥΤΥ, αυξάνεται ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ, ενώ αποτρέπεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων και τελών στους τοπικούς ΟΤΑ για απευθείας διάθεση στον ΧΥΤΑ ανεπεξέργαστων αποβλήτων. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, στην περίοδο κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας θα δημιουργηθούν 125 νέες θέσεις εργασίας.