Στις επιπτώσεις στην ενέργεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία επικεντρώθηκε η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου «Athens Energy Dialogues» το οποίο συνεχίζει τις εργασίες του για δεύτερη ημέρα.
Στην συγκεκριμένη ενότητα με συντονιστή τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο, Καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας στο Audencia Business School, ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στο ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος έκανε λόγο για μια εκρηκτική συνθήκη στην Ευρώπη, με συνδυασμό της κατακόρυφης αύξησης των τιμών και την απειλή της ενεργειακής ασφάλειας, με συνέπειες για την ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξάρτηση της Ευρώπης είναι ευρεία και κρίσιμη και δεν μπορεί να συνεχίσει, ενώ καθίσταται ανάγκη να μειωθεί ο ρόλος του φυσικού αερίου και αυτός είναι και το νόημα του Repower Europe, το οποίο έχει, ήδη, ξεκινήσει και αποτελεί μια κεφαλαιώδης πρόκληση.  «Ο ορίζοντας για τις αλλαγές είναι μέχρι το 2030, δεν μπορούμε να είμαστε εξαρτώμενοι από το φυσικό αέριο. Οι χώρες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα εθνικά τους σχέδια, θα πρέπει να τροποποιήσουν άμεσα το ενεργειακό τους μίγμα και τον τύπο των επενδύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, o Διευθυντής και Επικεφαλής Ενέργειας Ευρώπης της EBRD, Grzegorz Zielinski ανέφερε ότι χρήματα για επενδύσεις σε σχέση με την ενέργεια και ανεύρεση εναλλακτικών πηγών υπάρχουν, ωστόσο, έθεσε τα δύο ζητήματα που ανακύπτουν όπως το πρόβλημα της αδειοδοτήσεων έργων και αυτό της προμήθειας εξοπλισμών.
Πάνω στο ίδιο πλαίσιο, ο Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, Associate Professor για την Ενεργειακή πολιτική και τη Γεωπολιτική στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, τόνισε ότι στο repower προβλέπονται νέα κεφάλαιά μόλις 20 δις ευρώ ενώ οι επενδύσεις για την ενεργειακή ασφάλεια δεν ξεπερνούν 1,5 με 2 δισ. ευρώ και για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου κινούνται στα 10 δις.
Ανέφερε ωστόσο ότι αποτελεί εμπόδιο για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης το γεγονός ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί την εξόρυξη φυσικού αεριού στην επικράτεια της ούτε την παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών που χρειάζονται για τον εξοπλισμό των ΑΠΕ.