Η έκθεση GlobalClimateHighlights 2024 τουCopernicus, καθώς και οι ανακοινώσεις του Παγκόσμιου ΜετεωρολογικούΟργανισμού, τηςNASAκαι άλλων παγκόσμιων οργανισμών παρακολούθησης του κλίματος, αναδεικνύουν χωρίς αμφιβολία τα ακραία κλιματικά επίπεδα στα οποία έφτασε το 2024.
Όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, με νέο ρεκόρ ημερήσιας μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, κατακόρυφη μείωση της έκτασης των παγετώνων γύρω από την Ανταρκτική και την Αρκτική και αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, οδηγώντας τον πλανήτη να ξεπεράσει το όριο του 1,5°C για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος.
Ο IanDuff,επικεφαλής της εκστρατείας StopDrillingStartPaying της διεθνούς Greenpeace, δήλωσε: «Οι επιστήμονες βάζουν αριθμούς σε αυτό που οι περισσότεροι από εμάς ήδη ξέραμε ότι ήταν μια ‘καυτή’ χρονιά, κυριολεκτικά. Από τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, μέχρι τις καταστροφές στην Ινδία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, σπίτια πλημμύρισαν, καλλιέργειες χάθηκαν και δισεκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από το θερμικό στρες και ανέπνευσαν τοξικό αέρα. Ήταν επίσης άλλη μια χρονιά με εξωφρενικά κέρδη για τις βρώμικες εταιρείες πετρελαίου και αερίου, οι οποίες τροφοδοτούν αυτή την κρίση.Οι εταιρείες πετρελαίου και αερίου όπως η Chevron, η Exxon, η Shell ή η TotalEnergies, δεν σκοπεύουν να στραφούν εθελοντικά σε καθαρές και οικονομικά προσιτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2025 απαιτούμε από τις κυβερνήσεις να ακούσουν τους πολίτες και να βάλουν τους ρυπαντές να πληρώσουν. Οι υποσχέσεις πρέπει να μετατραπούν σε ισχυρές πολιτικές που θα κάνουν τις ρυπογόνες εταιρείες να εγκαταλείψουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και να χρηματοδοτήσουν τις απώλειες και τις ζημιές που προκαλούν».
Τον Φεβρουάριο του 2025, οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων αναμένεται να ανακοινώσουν άλλη μια χρονιά κερδών. Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας υποφέρει από ακραία φαινόμενα που σπάνε τα ρεκόρ και όλα επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση. Πέρυσι, η διεθνής Greenpeace και η Stamp Out Poverty δημοσίευσαν μια ανάλυση που δείχνει ότι ακόμη και ένας μικρός φόρος σε επτά μόνο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και αερίου θα μπορούσε να στηρίξει τις κοινότητες και τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσουν το κόστος της κλιματικής κρίσης.
Ο JohnNoel,υπεύθυνος για την εκστρατεία για το κλίμα στο αμερικανικό γραφείο της Greenpeace, δήλωσε: «Αυτό το ζοφερό ορόσημο δεν συνέβη τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της σκόπιμης παρεμπόδισης της κλιματικής δράσης από τα στελέχη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, τους πολιτικούς τους συμμάχους και την εταιρική ελίτ που υπηρετούν. Πρέπει να καταρρίψουμε την επικίνδυνη εταιρική αυταπάτη ότι η επέκταση των ορυκτών καυσίμων μπορεί να συνεχιστεί χωρίς συνέπειες. Αντ’ αυτού, πρέπει να αγκαλιάσουμε την ευκαιρία που δίνεται μια φορά στη ζωή μας για να οικοδομήσουμε τις υποδομές μηδενικού άνθρακα που απαιτούνται για ένα ασφαλές μέλλον».
Ο PhilipEvans,υπεύθυνος εκστρατείας του γραφείου της Greenpeace στη Μ. Βρετανία, δήλωσε: «Αυτή η ζοφερή έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που οι άνευ προηγουμένου καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές του περασμένου έτους έκαναν προφανές: οι παγκόσμιοι ηγέτες αποτυγχάνουν να αναλάβουν την απαραίτητη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν εκτοπισμό και καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, οι γίγαντες των ορυκτών καυσίμων που ευθύνονται για την κρίση συνέχισαν να επενδύουν δισεκατομμύρια, ενώ εκτροχιάζουν τις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα και εμποδίζουν την αλλαγή. Καθώς ο ισχυρότερος αρνητής του κλίματος στον κόσμο επιστρέφει στον Λευκό Οίκο, άλλοι πρέπει να αναλάβουν την παγκόσμια ηγεσία για το κλίμα. Οι ηγέτες μας πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στα αφεντικά των ορυκτών καυσίμων, να τους αναγκάσουν να σταματήσουν τις εξορύξεις και να αρχίσουν να πληρώνουν για τη ζημιά που προκαλούν στον πλανήτη και σε όλους όσους ζουν σε αυτόν».