H Gizelis Robotics είναι ταυτόχρονα η έκπληξη αλλά και η απόδειξη του πώς το ελληνικό επιχειρείν μπορεί και αριστεύει σε περίοδο κρίσης, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο, «κλειδί» της επιτυχίας δεν είναι παρά η υλοποίηση επενδύσεων, στρατηγική που υιοθέτησε η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη Συστημάτων Αυτοματοποίησης.
«Διερευνήσαμε πρόωρα και μαζί ακούσαμε τις ανάγκες της αγοράς ώστε να τολμήσουμε να επενδύσουμε σε ό,τι πιο σύγχρονο απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης σε ό,τι αφορά τα ρομποτικά συστήματα και εφαρμογές. Με βάση διεθνείς συνεργασίες με leaders της παγκόσμιας αγοράς στην κατασκευή ρομποτικών συστημάτων, εκπαιδεύσαμε την ομάδα εξειδικευμένων υπαλλήλων μας ώστε όχι μόνο να είναι άριστοι γνώστες της τεχνολογίας, αλλά να μπορούν να ανταποκριθούν στον σχεδιασμό και υλοποίηση των πλέον απαιτητικών λύσεων των πελατών μας», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ευάγγελος Γκιζελής.
Τα βιομηχανικά ρομπότ που δημιουργεί η Gizelis Robotics μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλήθος προϊόντων και σε όλους τους τύπους βιομηχανικών μονάδων.
Η εταιρεία έχει υλοποιήσει πάνω από 100 βιομηχανικές εφαρμογές εντός και εκτός Ελλάδας από πληθώρα εταιρειών με διαφορετικές ανάγκες, ενώ οι κύριοι τομείς εστίασης και εξειδίκευσής της είναι η φαρμακευτική βιομηχανία, οι κλάδοι γεωργικής ανάπτυξης και τροφίμων, η χημική βιομηχανία, η εφοδιαστική αλυσίδα και ο κλάδος της κατασκευής.
Τα συνολικά οφέλη από τη χρησιμοποίηση βιομηχανικών ρομπότ αφορούν την αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη μείωση του συνολικού κόστους, την ταχύτητα διεκπεραίωσης των εργασιών, την επιτυχή επαναληπτικότητα των εργασιών με αποτέλεσμα σταθερή ποιότητα και αξιοπιστία.
Μείωση του κόστους παραγωγής
Όπως εξηγεί ο κ. Γκιζελής, η εισαγωγή των ρομποτικών συστημάτων αλλάζει τον παραδοσιακό τρόπο εργασίας, μειώνει το κόστος παραγωγής, προσφέρει ένα τεράστιο άλμα για την ανάπτυξη των εταιρειών και, εν τέλει, αποδίδει κέρδη. «Ως εταιρεία έχουμε ήδη υλοποιήσει ρομποτικές εφαρμογές όχι μόνο στην παλετοποίηση προϊόντων, αλλά και στον εγκιβωτισμό, στη συγκόλληση μετάλλων (ανοξείδωτο, αλουμίνιο κ.τ.λ.) και τη διαχείριση προϊόντων (handling) στη γενική βιομηχανία. Παράλληλα, έχουμε προσφέρει λύσεις στις ευαίσθητες εφαρμογές της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και της βιομηχανίας τροφίμων, όπου οι κανονισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Η τεχνογνωσία υπάρχει και μας επιτρέπει να παραδίδουμε ένα σύνολο τεχνολογικής λύσης Turn Key Solution – “με το κλειδί στο χέρι”, που προκύπτει από την καθετοποίηση της παραγωγής μας, ξεκινώντας από τη μελέτη και τον σχεδιασμό της λύσης και φτάνοντας στην εκπαίδευση του πελάτη μας», τονίζει.
Τα ρομπότ προσαρμόζονται στις ανάγκες της παραγωγής κάθε μονάδας και η αυτοματοποίηση της διαδικασίας επιτρέπει ομοιομορφία στο τελικό παραγόμενο προϊόν, διατηρώντας υψηλή και σταθερή ποιότητα. Η χρήση των ρομπότ μειώνει το εργατικό κόστος, προσδίδει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητά του.
Ακρίβεια, τεχνολογία και εφαρμογή
Η Gizelis Robotics συνεργάζεται με επιχειρήσεις από διαφορετικούς κλάδους και με πολύ διαφορετικές αλλά συγκεκριμένες ανάγκες για τον εκμοντερνισμό της παραγωγικής τους διαδικασίας. «Παρατηρούμε και εμείς το ιδιαίτερα υψηλό τεχνικό επίπεδο συναδέλφων που καθημερινά συνεργάζονται με τις ομάδες μας προκειμένου να αλλάξουν, να εκσυγχρονίσουν και να διευρύνουν τις εργασίες τους στα ρομποτικά συστήματα. Δεν είναι εύκολο. Απαιτείται μεγάλη προσοχή και ακρίβεια στον αρχικό σχεδιασμό των αναγκών και κατόπιν διαρκής αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών ώστε να ολοκληρωθεί μια συνολική λύση», τονίζει ο κ. Γκιζελής.
Και προσθέτει: «Χρησιμοποιούμε τους ρομποτικούς βραχίονες ως πρώτη ύλη και γύρω τους προσαρμόζουμε ένα περιβάλλον που μπορεί να αποτελείται από αρπάγες, μηχανολογικά σύνολα, κινητήρες, αισθητήρια, περιφράξεις ασφαλείας, inhouse customized software και όλα αυτά πλαισιώνουν μια ολοκληρωμένη εφαρμογή με συγκεκριμένη στόχευση».
Καινοτομία με customized λογισμικό – Συνεργασίες με leaders της παγκόσμιας αγοράς
Η καινοτομία της Gizelis, όπως αναφέρει ο κ. Γκιζελής, αφορά το σύγχρονο customized λογισμικό που σχεδιάζει σε συνδυασμό με τα ρομποτικά συστήματα.
Ταυτόχρονα, σε επίπεδο εταιρικής κουλτούρας, η καινοτομία της εταιρείας συνίσταται στην υλοποίηση βέλτιστων πρακτικών μέσα από βαθιά γνώση της τεχνολογίας στο πλαίσιο του Industry 4.0.
«Η 4η βιομηχανική επανάσταση, την οποία ήδη βιώνουμε πλέον, έχει ως βάση τη διασύνδεση των συστημάτων μεταξύ τους με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων από την παραγωγική διαδικασία και την απεικόνισή τους σε συγκεντρωτικούς πίνακες και διαγράμματα, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο», σημειώνει.
Τα ρομποτικά συστήματα της Yaskawa, που χρησιμοποιεί η Gizelis Robotics, αλλά και όλα τα περιφερειακά που εγκαθιστά, είναι Industry 4.0 Ready, που σημαίνει ότι ο πελάτης μπορεί να ζητήσει τη διασύνδεση των συστημάτων μεταξύ τους, με σκοπό τη συνεργασία τους με εσωτερικά συστήματα (π.χ. ERP), ώστε να ελέγχουν συγκεκριμένους δείκτες (KPIs).
«Πρόσφατα παρουσιάσαμε, στο πλαίσιο της Foodtech 2019, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα αυτόνομα κινούμενα MIR ρομπότ μεταφοράς αγαθών. Τα πλεονεκτήματα χρήσης τους θα ικανοποιήσουν σημαντικές ανάγκες στη μεταφορά αγαθών και προϊόντων το επόμενο διάστημα», σημειώνει ο κ. Γκιζελής.
Η ιστορία και το μέλλον της Gizelis Robotics
Όπως εξηγεί ο κ. Γκιζελής, η Gizelis Robotics πάντα είχε ως ορόσημο την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας και αποσκοπεί στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην υπάρχουσα τεχνογνωσία. Η ρομποτική, εκτός του ότι είναι ο νεότερος κλάδος υψηλής τεχνολογίας, προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα σε όλες τις επιχειρήσεις που τη χρησιμοποιούν.
«Ορόσημο για εμάς αποτελεί, στο σύντομο διάστημα λειτουργίας μας, η εμπιστοσύνη των πελατών και ταυτόχρονα η ικανοποίησή τους με το πέρας της παράδοσης, και ιδιαίτερα αυτό που οι ίδιοι βιώνουμε κάθε μέρα, το τεράστιο ενδιαφέρον βιομηχανιών. Η Gizelis Robotics ήρθε για να μείνει και θα ακολουθήσει την ίδια φιλοσοφία και όραμα που κληρονόμησε από την Γκιζελής Α.Ε.».
H εταιρεία ιδρύθηκε το 1968 από τον κ. Σταμάτη Γκιζελή και συνεχίζει έως και σήμερα, ως εξειδικευμένη βιομηχανία κατασκευής μηχανημάτων και ολοκληρωμένων λύσεων για τον κλάδο της επεξεργασίας λαμαρίνας.
Σήμερα είναι μια από τις παλαιότερες εταιρείες του χώρου της παγκοσμίως, με δραστηριότητες που ξεκινούν από τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και συνεχίζουν έως την πλήρη παραγωγή μηχανημάτων για την επεξεργασία λαμαρίνας.
Τομείς εξέλιξης αποτελούν η τεχνολογική υπεροχή, η ποιότητα και η εξειδίκευση του προσωπικού, η στρατηγική εξαγωγών, η ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς, η ανάπτυξη προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Η Gizelis Robotics ετοιμάζει ήδη το μέλλον και θα συμμετέχει ενεργά με τις δυνάμεις της στη στήριξη και στον εκσυγχρονισμό της γενικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη νέων και καινοτόμων προϊόντων», υπογραμμίζει ο κ. Γκιζελής.

Πηγή: capital.gr