Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 λειτουργεί επί του παρόντος με μία μόνο τουρμπίνα αντί για έξι, δήλωσε σήμερα η Gazprom, όπως μεταδίδει το Reuters.
Επανέλαβε ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν την παράδοση μιας από τις τουρμπίνες πίσω από τη Γερμανία, αφού βρισκόταν υπό συντήρηση στον Καναδά και δήλωσε ότι κάποιες άλλες τουρμπίνες χρειάζονται επίσης επισκευές.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε με σημερινές του δηλώσεις πως η Ρωσία ήθελε να πάρει πίσω μια τουρμπίνα για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 που βρισκόταν σε συντήρηση στον Καναδά, αλλά ότι χρειαζόταν έγγραφα που να επιβεβαιώνουν ότι ο εξοπλισμός δεν υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις.
Κατηγόρησε την καθυστερημένη επιστροφή της τουρμπίνας, καθώς και τη δυσλειτουργία άλλου εξοπλισμού, για τη μείωση των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, η Siemens Energy, η οποία έχει αναλάβει τη συντήρηση, λέει ότι η τουρμπίνα θα μπορούσε να επιστραφεί αμέσως, ενώ ορισμένοι δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα ως πρόσχημα για να μειώσει τις ενεργειακές προμήθειες σε εκδίκηση για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία.
«Η Gazprom θα ήθελε πάρα πολύ να πάρει πίσω αυτή την τουρμπίνα, αλλά δεν ήταν η Gazprom που εισήγαγε τις κυρώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Πηγή: capital.gr