Ο φ/β μετατροπέας αποτελεί την καρδιά κάθε φ/β συστήματος. Πέρα από την θεμελιώδη λειτουργία του για την μετατροπή του συνεχούς ηλιακού ρεύματος σε εναλλασσόμενο ο μετατροπέας αποτελεί το μοναδικό «ζωντανό» στοιχείο σε μια φ/β εγκατάσταση και παίζει καθοριστικό ρόλο στην διασφάλιση της σωστής απόδοσης αυτής.
Η σωστή λειτουργία του μετατροπέα διασφαλίζει την τροφοδοσία της μέγιστης δυνατής ηλιακής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια.
Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες απομακρυσμένης παρακολούθησης που προσφέρει βοηθούν στην αποτελεσματική επιτήρηση της λειτουργίας ολόκληρης της εγκατάστασης και στην έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων που μπορεί να υπάρχουν σε αυτή πέρα από τον ίδιο τον μετατροπέα, όπως σε προβλήματα σε φ/β πλαίσια, στο διακοπτικό υλικό της εγκατάστασης κ.ά. Προβλήματα που συνεπάγονται και αυτά μικρότερη παραγωγή του φωτοβολταϊκού συστήματος.
Γίνεται συνεπώς εύκολα αντιληπτό το πόσο μεγάλη σημασία έχει η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής διαθεσιμότητας της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού μετατροπέα σε όλη την διάρκεια ζωής ενός φ/β συστήματος:
Όσο μεγαλύτερη είναι η διαθεσιμότητα της λειτουργίας ενός μετατροπέα τόσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε kWh και κατ’ επέκταση τα συνολικά έσοδα που αποφέρει στα τουλάχιστον 25 χρόνια λειτουργίας της.

Το πρόβλημα

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί ότι το επίπεδο της τεχνικής υποστήριξης μιας μεγάλης μερίδας εγκατεστημένων μετατροπέων είναι εντελώς ανεπαρκές. Πολλές κατασκευάστριες εταιρίες μετατροπέων που εγκαταστάθηκαν μέχρι πριν μια 5ετία έχουν σταματήσει εντελώς την ενασχόλησή τους με τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, ενώ άλλες έχουν συρρικνώσει δραματικά τις υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχουν στον ελληνικό χώρο λόγω της πτώσης του ενδιαφέροντος της φωτοβολταϊκής αγορά τα τελευταία αρκετά χρόνια.

«Διασφαλίστε την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση του φωτοβολταϊκού σας συστήματος στο σύνολο της διάρκειας ζωής του χάρη στην μέγιστη διαθεσιμότητα της λειτουργίας των μετατροπέων Fronius».


Ως συνέπεια των παραπάνω παρουσιάζονται καθημερινά πολύ μεγάλες δυσκολίες στην επικοινωνία για υποστήριξη, ακόμα και σε περιπτώσεις απλών προβλημάτων και σε ακόμα χειρότερες καθυστερήσεις στην αποστολή υλικών αντικατάστασης για την επίλυση μιας βλάβης.

Το αποτέλεσμα;

Απογοήτευση, εκνευρισμός και συνεχής απώλεια παραγωγής και χρημάτων.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα ενδεικτικό παράδειγμα του πόσο μεγάλες είναι οι χρηματικές απώλειες ενός μετατροπέα 20kW που δεν λειτουργεί για 20 ημέρες.
Ενδεικτικό παράδειγμα απωλειών εσόδων παραγωγής λόγω χαλασμένου μετατροπέα 20kW.

Η λύση

Η αντικατάσταση των παλιών μετατροπέων άλλων κατασκευαστών με καινούργιους μετατροπείς Fronius τελευταίας τεχνολογίας είναι η λύση στα προβλήματα υποστήριξης και απώλειας εσόδων. Οι μετατροπείς της Fronius προσφέρουν πολύ μεγάλη ευελιξία μπορώντας να αντικαταστήσουν οποιονδήποτε μετατροπέα άλλου κατασκευαστή χωρίς να χρειαστεί έξτρα κόπος και χρόνος για αλλαγές στην συνδεσμολογία.
Η επένδυση σε αγορά καινούργιων μετατροπέων Fronius έχει ουσιαστικά το ίδιο πραγματικό χρηματικό κόστος με την επισκευή των παλιών μετατροπέων και τις χρηματικές απώλειες από το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να ξανατεθούν σε λειτουργία.
Αντί να συνεχίζονται τα άλυτα προβλήματα υποστήριξης και οι επαναλαμβανόμενες χρηματικές απώλειες με τους παλιούς μετατροπείς, η αντικατάσταση με καινούργιους μετατροπείς Fronius αναβαθμίζει την φωτοβολταϊκή εγκατάσταση με κορυφαίας ποιότητας προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας, με 7 χρόνια δωρεάν βασική εγγύηση και με την ασφάλεια της άμεσης καθημερινής τεχνικής υποστήριξης της Fronius Ελλάς.
Υποστήριξη, η ποιότητα της οποίας αποδεικνύεται αδιάλειπτα στην πράξη εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τις πραγματικές εμπειρίες χιλιάδων εγκαταστατών, συντηρητών και ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Η Fronius Ελλάς παρέχει ολοκληρωμένο δωρεάν πλάνο αντικατάστασης στους εγκαταστάτες – συντηρητές φωτοβολταϊκών συστημάτων. Σε συνεργασία μαζί τους αναλαμβάνει την μελέτη του κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος ή μετατροπέα ξεχωριστά και προτείνει άρτιες τεχνικά προτάσεις αντικατάστασης καθώς και συνολικές λύσεις με βάση τις ανάγκες και το portfolio των συστημάτων του κάθε πελάτη με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης τεχνο-οικονομικά επιλογής αντικατάστασης.

Τα οφέλη

Η επιλογή της αντικατάστασης των παλιών χαλασμένων μετατροπέων με καινούργιους μετατροπείς Fronius παρουσιάζει σημαντικά οφέλη από όλες τις απόψεις, με κυριότερο όλων την επιστροφή της ηρεμίας και της σιγουριάς ως προς την σωστή λειτουργία και την βέλτιστη απόδοση του συστήματος τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους εγκαταστάτες/συντηρητές φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Μερικά μόνο από τα οφέλη συνοπτικά είναι τα εξής:     

Διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής απόδοσης του φωτοβολταϊκού συστήματος στο σύνολο της διάρκειας ζωής του χάρη στην μέγιστη διαθεσιμότητα της λειτουργίας των μετατροπέων Fronius. Η υψηλή διαθεσιμότητα λειτουργίας των μετατροπέων της Fronius είναι συνδυασμός της κορυφαίας ποιότητας κατασκευής τους, του χαμηλού ποσοστού βλαβών και της πολύ άμεσης τεχνικής υποστήριξης.
Με τους μετατροπείς της Fronius διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή απόδοση του φ/β συστήματος στην διάρκεια ζωής του χάρη στην μέγιστη διαθεσιμότητα της λειτουργίας τους.

⇒ Αναβάθμιση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης με ολοκαίνουργιους σύγχρονους μετατροπείς με ακόμα πιο προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και συμβατότητα με κάθε μελλοντική απαίτηση του δικτύου. Οι απαιτήσεις των διαχειριστών δικτύων πανευρωπαϊκά γίνονται όλο και πιο αυστηρές και με τους καινούργιους Smart Grid Ready μετατροπείς της Fronius είστε εξασφαλισμένοι για κάθε τέτοια απαίτηση.
⇒ Δωρεάν βασική εγγύηση 7 έτη σε όλους τους μετατροπείς Fronius.
⇒ Ελαχιστοποίηση των εξόδων συντήρησης του φωτοβολταϊκού συστήματος τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τις εταιρείες συντήρησης φ/β συστημάτων.
⇒ Κορυφαίες υπηρεσίες καθημερινής τεχνικής υποστήριξης της Fronius Ελλάς, με άμεση απόκριση και ταχύτατη αποστολή και παραλαβή υλικών από τις αποθήκες της στην Ελλάδα.
⇒ Δωρεάν απομακρυσμένη παρακολούθηση των μετατροπέων Fronius από το Online portal Fronius Solar.web.
⇒ Σιγουριά για το μέλλον με την ασφάλεια που εγγυάται το όνομα της οικογένειας Fronius εδώ και πάνω από 70 χρόνια στον επιχειρηματικό χώρο.
Ο οίκος D&B απέδωσε στην Fronius και για το έτος 2017 την υψηλότερη δυνατή επίδοση 1* στην αξιολόγηση του δείκτη ασφαλείας (risk indicator), επίδοση που μόνο εταιρίες υψηλής φερεγγυότητας μπορούν να επιτύχουν.