Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψε ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός, Exxon Mobil, για την κατασκευή ενός πετροχημικού συγκροτήματος και την επένδυση σε ένα τερματικό σταθμό LNG στην επαρχία Guangdong της Κίνας.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει ένα εργοστάσιο αιθυλενίου, δύο γραμμές παραγωγής πολυαιθυλενίου και δύο γραμμές πολυπροπυλένιου στην παράκτια πόλη Huizhou, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Οι νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να συμβάλουν στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για χημικά προϊόντα στην Κίνα, τονίζει η ίδια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η έναρξη της λειτουργίας του συγκροτήματος προγραμματίζεται για το 2023.
Η Exxon Mobil δήλωσε επίσης ότι συμφώνησε να συμμετάσχει σε ένα έργο για την κατασκευή του τερματικού παραλαβής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ίδια πόλη, μέσω και της προμήθειας LNG.
Παράλληλα, η εταιρεία αξιολογεί και άλλα έργα παραγωγής χημικών στην Ασία, επιδιώκοντας να συμβάλει στην κάλυψη της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης στην περιοχή. Η εταιρεία προβλέπει αύξηση κατά 40% της δυναμικότητας παραγωγής χημικών προϊόντων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και στη Βόρεια Αμερική.
Ενδεικτικό είναι ότι η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της νέας μονάδας πυρόλυσης αιθανίου-δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων ετησίως– στο συγκρότημα χημικών και διύλισης Baytown του Τέξας. Η ExxonMobil και η σαουδαραβική SABIC δημιούργησαν επίσης μια νέα κοινοπραξία για την προώθηση της ανάπτυξης του έργου Gulf Coast Growth Ventures, μίας μονάδας πυρόλυσης αιθανίου -δυναμικότητας 1,8 εκατ. τόνων/έτος- που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην επαρχία San Patricio του Τέξας.
Η ExxonMobil, η μεγαλύτερη διεθνής εισηγμένη εταιρεία πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προϊόντων διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ ο κλάδος των χημικών του αμερικανικού κολοσσού είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.