Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τον αμερικανικό ενεργειακό μεγαλέμπορο Exxon Mobil για μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Η χώρα, η οποία εισάγει σχεδόν το σύνολο του φυσικού αερίου της, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «νέο χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού» που θα την κάνει να εξαρτάται λιγότερο από οποιονδήποτε μεμονωμένο εταίρο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Οι συνομιλίες έρχονται εν μέσω της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, αφού η Άγκυρα έσπασε το βέτο της στην ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον συμφώνησε να πουλήσει στην Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έρχονται επίσης καθώς η Τουρκία επιδιώκει να επανατοποθετηθεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
Η Τουρκία θα εξασφαλίσει έως και 2,5 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως μέσω της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που συζητείται με την Exxon Mobil, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα μπορούσε να διαρκέσει μια δεκαετία.
Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι οι εμπορικοί όροι της συμφωνίας με την Exxon είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά 2,5 εκατ. τόνοι LNG που θα μεταφερθούν στην Τουρκία θα κόστιζαν επί του παρόντος περίπου 1,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τιμολόγησης του πρακτορείου δεδομένων Argus.
Οι 2,5 εκατ. τόνοι LNG που συζητούνται θα ήταν αρκετοί για να καλύψουν περίπου το 7% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς των FT που βασίζονται σε στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργειακής Αγοράς. Πέρυσι, η Τουρκία εισήγαγε 5 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην αγορά «spot», όπου η ενέργεια αγοράζεται και πωλείται για άμεση παράδοση, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.
Η Exxon Mobil έχει φιλόδοξα σχέδια να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε 40 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως έως το 2030, περίπου διπλάσιο από ό,τι ήταν το 2020.
Η εταιρεία κατέχει το 30% του Golden Pass LNG, ενός νέου τερματικού σταθμού εξαγωγής στην ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, τον οποίο κατασκευάζει με τον εταίρο QatarEnergy. Έχει δυναμικότητα που υπερβαίνει τους 18 εκατ. τόνους ετησίως και αναμένεται να αρχίσει να παράγει LNG το πρώτο εξάμηνο του 2025. Η Exxon επιδιώκει επίσης έργα LNG στην Παπούα Νέα Γουινέα και τη Μοζαμβίκη.
Η Exxon δήλωσε στους Financial Times ότι είχε αρχικές συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με πιθανές ευκαιρίες LNG, αλλά δεν θα σχολιάσει τις λεπτομέρειες της εμπορικής στρατηγικής της.
Η Άγκυρα, η οποία είχε επίσης ρωτήσει άλλους αμερικανούς παραγωγούς φυσικού αερίου για συμφωνίες LNG, επιδιώκει να «διαφοροποιήσει» τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο πριν λήξουν ορισμένες από τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις της με τη Ρωσία το 2025 και εκείνες με το Ιράν το επόμενο έτος, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.
Η Τουρκία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας και τη βιομηχανία. Τα νοικοκυριά επωφελούνται επίσης από μεγάλες και δαπανηρές επιδοτήσεις φυσικού αερίου μέσω της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Botaş.
Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% της κατανάλωσής της πέρυσι, το οποίο έφτασε ως επί το πλείστον μέσω αγωγών. Η Άγκυρα έχει επί του παρόντος μακροχρόνιες συμφωνίες προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου με την Αλγερία και το Ομάν.
Η Τουρκία έχει διατηρήσει ισχυρούς εμπορικούς, οικονομικούς και τουριστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ακόμη και αφότου οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ απέφυγαν τη Μόσχα μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία το 2022.
Ο Μπαϊρακτάρ υπερασπίστηκε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, λέγοντας ότι οι «ανταγωνιστικές» ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία βοήθησαν την Τουρκία να αποφύγει την ενεργειακή κρίση που έπληξε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες μετά την έναρξη του πολέμου.
«Για την ασφάλεια του εφοδιασμού, πρέπει να παίρνουμε φυσικό αέριο από κάπου. Θα μπορούσε να είναι από τη Ρωσία, θα μπορούσε να είναι από το Αζερμπαϊτζάν, θα μπορούσε να είναι το Ιράν ή άλλα χώρες που παράγουν LNG», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εξετάσουμε το άκρο της ανταγωνιστικότητας- ποιο αέριο είναι φθηνότερο;».
Ο Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να επεκτείνει τις υποδομές της για την παραλαβή και την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Περίπου το 30% των τουρκικών εισαγωγών φυσικού αερίου πέρυσι ήταν LNG από 15% το 2014.
Η Τουρκία, σύμφωνα με τους Financial Times, έχει επίσης ξεκινήσει τις δικές της δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης περιοχής φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και γεωτρήσεων πετρελαίου στα νοτιοανατολικά της χώρας. Η χώρα μπορεί αργότερα φέτος να ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαιο και στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.
Παρόλο που τα τοπικά έργα καλύπτουν σήμερα μόνο ένα μικρό ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας, έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν «αρκετά σημαντικό παιχνίδι για εμάς», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.

Πηγή: powergame.gr