Ο αμερικανικός πετρελαϊκός όμιλος, Exxon Mobil, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, προτίθεται να συνεργασεί με την εταιρεία Global Thermostat, με σκοπό την εφαρμογή τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα σε βιομηχανική κλίμακα.
Ειδικότερα, πρόκειται για την πιο πρόσφατη επένδυση χαμηλού άνθρακα της Exxon, η οποία έχει δεχθεί σημαντική κριτική για τις κλιματικές πολιτικές της. Να σημειωθεί ότι η Exxon δεν έχει πει ποιο θα είναι το κόστος του έργου.
Την ίδια ώρα, η εταιρεία Global Thermostat με έδρα την Νέα Υόρκη, διαθέτει συγκεκριμένη τεχνολογία που χρησιμοποιεί χημικά (αμίνες) για την δέσμευση και την συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα από καυσαέρια σε βιομηχανικές υποδομές ή απευθείας από την ατμόσφαιρα.
Έχοντας δοκιμάσει την εν λόγω τεχνολογία σε μικρή κλίμακα, οι δύο εταιρείες θέλουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή της σε βιομηχανική κλίμακα και στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως ανέφερε ο Vijay Swarup, αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της Exxon Mobil.
Συγκεκριμένα, ένας στόχος είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας στις βιομηχανικές δραστηριότητες της Exxon Mobil όπως είναι η διύλιση και οι χημικές μονάδες. «Σε πολλά από αυτά τα συστήματα υπάρχουν περιορισμοί στις εκπομπές CO₂», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.