Ένα στάδιο που τροφοδοτεί τις ενεργειακές του ανάγκες από ΑΠΕ. Αυτός ήταν ο στόχος για το Europa Park, το στάδιο ποδοσφαίρου της SC Freiburg, με το έργο να φτάνει πλέον στην ολοκλήρωσή του.
Το στάδιο, όπως αναφέρει το PV Magazine, ήδη φιλοξενεί μια ηλιακή συστοιχία οροφής που βασίζεται σε μονάδες της ελβετικής εταιρείας Meyer Burger. Ο γερμανικός ποδοσφαιρικός σύλλογος SC Freiburg ανακοίνωσε λοιπόν ότι η εταιρεία Badenova που έχει αναλάβει το project, ολοκλήρωσε την κατασκευή της ηλιακής συστοιχίας, ισχύος 2,4 MW, στην οροφή του γηπέδου Europa-Park.
Η συγκεκριμένη ηλιακή εγκατάσταση αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα στον κόσμο σε γήπεδο ποδοσφαίρου μετά τη συστοιχία 2,5 MW που αναπτύχθηκε στην οροφή του Εθνικού Σταδίου Mane Garrincha στη Μπραζίλια της Βραζιλίας.
Το φωτοβολταϊκό σύστημα οροφής στο Φράιμπουργκ αναμένεται να συνδεθεί με το δίκτυο τον Σεπτέμβριο, αφότου το Ινστιτούτο Fraunhofer, αρμόδιο για Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας (Fraunhofer ISE) και το ινστιτούτο δοκιμών και πιστοποίησης VDE θα έχουν πιστοποιήσει την εγκατάσταση.
Για να φτάσουμε μέχρι εδώ περίπου 6.000 ηλιακές μονάδες από την Meyer Burger εγκαταστάθηκαν στα 15.000 τετραγωνικά μέτρα της οροφής του σταδίου. Η γερμανική εταιρεία Badenova επένδυσε περίπου 2,3 εκατομμύρια ευρώ στο σύστημα, το οποίο θα λειτουργήσει για μια περίοδο 20 ετών.
«Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα για τη βιωσιμότητα και την καινοτομία όχι μόνο για παρόμοια έργα, αλλά και για την ποιότητα και την προέλευση των υλικών», δήλωσε ο Klaus Preiser, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Badenova, Badenovawärmeplus.
«Το έργο είναι ένα πραγματικό ορόσημο για το νέο μας στάδιο Europa-Park και δείχνει πόσο σημαντική είναι η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος για εμάς στην SC Freiburg», εξήγησε ο Oliver Leki, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της SC Freiburg.

Πηγή: newmoney.gr