Η EuroAsia Interconnector, ο επίσημος φορέας υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος ΕΚΕ-PCI 3.10 Ισραήλ Κύπρος Ελλάδα-Κρήτη, εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για την πλήρη πολιτική τους στήριξη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της EuroAsia Interconnector, ο επίσημος Φορέας Υλοποίησης έχει υποβάλει αίτημα στο μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.
Η EuroAsia Interconnector εκφράζει ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και στους δύο αρμόδιους υπουργούς, τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, για τον πλήρη συντονισμό και την υποστήριξή τους στην ηλεκτρική διασύνδεση που τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, το τελευταίο ενεργειακά απομονωμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η EuroAsia Interconnector παραμένει προσηλωμένη στην έγκαιρη υλοποίηση της υποθαλάσσιας διασύνδεσης 1208 km που συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω Κρήτης τον Δεκέμβριο του 2023.
Η EuroAsia Interconnector, ως κορυφαίο ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ), είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για έργα ύψους 8,7 δισ. ευρώ.