Energean Oil & Gas: Go West για έρευνες υδρογονανθράκων – Οι επόμενες κινήσεις

Go West… λένε στην Energean Oil & Gas, μετά την υπογραφή της σύμβασης της παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα στο Μαυροβούνιο.
Έτσι, παραμένοντας δυτικά, κατεβαίνουν στη δυτική Ελλάδα στις τρεις περιοχές, τις οποίες έχουν πάρει τα δικαιώματα έρευνας, Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία και Κατάκολο προγραμματίζοντας επενδύσεις συνολικού ύψους 115 εκατ. δολ. Ο οδικός χάρτης ερευνών της εταιρίας, που διαθέτει το μοναδικό ζωντανό κοίτασμα πετρελαίου στην Ελλάδα – τον Πρίνο – τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή.
Τα τρία οικόπεδα αποτελούν την επέκταση της Αδριατικής Ζώνης, στην οποία έχουν γίνει ανακαλύψεις 10 δισ. βαρελιών πετρελαίου και η γεωλογική μορφή των Ιωαννίνων, της Αιτωλοακαρνανίας και του Κατάκολου μοιάζει με εκείνες του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Κροατίας και της Ιταλίας. Περιοχές οι οποίες δίνουν ήδη παραγωγή.

Ιωάννινα

Και για να γίνει αντιληπτό πόσο μοιάζουν γεωλογικά οι δομές της Αδριατικής Ζώνης με εκείνες της δυτικής Ελλάδας, αρκεί να αναφερθεί και ένα ακόμη στοιχείο: Η απόσταση ανάμεσα στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου και τα Ιωάννινα, αν μπουν σε ευθεία γραμμή, είναι 440 χλμ. Στα Ιωάννινα, λοιπόν, η Energean Oil & Gas δίνει έναν αγώνα δρόμου ώστε τον Μάιο να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες σε έκταση 430 χλμ, η οποία καταλαμβάνεται από έξι δήμους.
Αυτές εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν επτά με οκτώ μήνες. Είχε προηγηθεί αεροβαρυτική έρευνα τον Αύγουστο του 2015 και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μαζί με παλιότερα ερμηνεύονται συνεχώς. Τα στελέχη της Eenergean Oil & Gas βρίσκονται σε επαφές με το Στρατό, τις Περιφερειακές Αρχές, τα δασαρχεία κλπ., ενώ τις ερχόμενες μέρες υποβάλλεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σχέδιο δράσης.
Στην επταετή ερευνητική περίοδο οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 35 εκατ. δολάρια με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση να προγραμματίζεται για το 2020.

Αιτωλοακαρνανία

Για την παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας, μετά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναμένεται και η υπογραφή της σύμβασης με το Δημόσιο.
Ακολουθούν η παράδοση των δεδομένων, η ερμηνεία τους, η αεροβαρυτική έρευνα, ενώ γύρω στο Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες, οι οποίες θα κρατήσουν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018. Η επένδυση στην πρώτη επταετία (σεισμικές έρευνες) θα ανέλθουν στα 30 εκατ. δολ.

Κατάκολο

Υποβλήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Σχέδιο Ανάπτυξης (Field Development Plan) του κοιτάσματος του Κατάκολου. Έτσι η περιοχή μπαίνει σε καθεστώς ανάπτυξης, ενώ ετοιμάζεται να κατατεθεί και η μεγάλη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων. Αυτή αναμένεται να εγκριθεί σε ένα χρόνο.
Το Κατάκολο είναι το επόμενο κοίτασμα μετά τον Πρίνο και εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει 10 από τα συνολικά 30 με 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, που κρύβει στο υπέδαφος του. Οι επενδύσεις στην περιοχή που αφορούν σε εγκαταστάσεις παραγωγής, μικρής αποθήκευσης και αγκυροβολίου εκτιμώνται σε 50 εκατ. δολ.

Γράφει  ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: www.euro2day.gr